Aanval op Rode Kruismedewerkers in Mali

Rode Kruis-Vlaanderen is geschokt en bedroefd door de gewelddadige dood van twee Rode Kruismedewerkers die op 1 juni omkwamen tijdens een aanval in Mali.

Het Rode Kruisteam was op de terugweg van een bezoek aan de Malinese stad Kayes toen hun auto, duidelijk herkenbaar met het rode kruisembleem, werd aangevallen. Twee collega's liepen bij deze aanval dodelijke verwondingen op. Een van de overledenen was een medewerker van het Nederlandse Rode Kruis, de andere een medewerker van de Malinese Rode Kruis. Twee andere leden van het team hebben de aanval overleefd en zijn diep getroffen door deze tragedie. Het gebied waar het team reed werd als relatief veilig beschouwd. Als gevolg van dit incident zijn alle verplaatsingen van het Rode Kruis in dit gebied voorlopig opgeschort.

De Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging, waaronder Rode Kruis-Vlaanderen veroordeelt deze aanval ten zeerste en maakt zich grote zorgen over de verslechterende veiligheidssituatie in de Sahel regio. Dit geweld, en het specifieke geweld ten aanzien van humanitaire hulpverleners, maakt het de Rode Kruisteams moeilijk om de nodige hulp te bieden voor kwetsbare gemeenschappen in de regio.

Rode Kruis-Vlaanderen betuigt haar oprechte deelneming aan de families van de slachtoffers van de aanval van 1 juni en aan hun collega's en vrienden. We benadrukken nogmaals dat hulpverleners geen doelwit zijn. #NotATarget