;

Aantal verdronken bootvluchtelingen blijft stijgen

De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) roept regeringen en instellingen opnieuw op om vluchtelingen te beschermen en hun recht op veiligheid en waardigheid te erkennen. De oproep komt er nadat vorige week nog zo'n 3.000 vluchtelingen door de Italiaanse politie en de Libische kustwacht gered werden maar meer dan 80 anderen de overtocht niet overleefden.

"Duizenden mensen zetten iedere dag hun leven op het spel in een poging Europa te bereiken. Velen van hen halen het niet," aldus Elias Ghanem, directeur Rode Halve Maan van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Lokale spelers zoals de Libische Rode Halve Maan zijn nu een van de weinige die mensen kunnen helpen na zulke tragedies."

De Libische Rode Halve Maan zorgt ter plekke voor voedsel, dekens en eerste hulp aan de vluchtelingen en biedt ook psychosociale steun en medische assistentie. De teams zoeken naar de lichamen van verdronken bootvluchtelingen en zorgen ervoor dat deze met respect en waardigheid vervoerd en begraven worden.

Nu de weersomstandigheden beter worden, zullen meer mensen opnieuw de oversteek wagen. De Middellandse Zee is namelijk de belangrijkste route voor migranten om Europa te bereiken. Om het aantal dodelijke slachtoffers in de toekomst te beperken, roept IFRC op om vluchtelingen beter te beschermen.