;

Aantal bloedinzamelingen geannuleerd

Vanaf 14 april schrappen we tijdelijk noodgedwongen een aantal mobiele bloedinzamelingen. Dat heeft alles te maken met de dalende vraag naar bloedproducten vanuit de ziekenhuizen sinds de coronacrisis. De eerste prioriteit van ziekenhuizen is momenteel de behandeling van patiënten besmet met Covid-19. Alle niet-dringende behandelingen en operaties worden uitgesteld naar een later tijdstip. Door de dalende vraag van de ziekenhuizen, is de bloedvoorraad op dit ogenblik hoog.

Door een aantal mobiele bloedinzamelingen te annuleren, vermijden we dat we bloedproducten moeten vernietigen omdat de vervaldatum is overschreden. Bloed is immers maar 42 dagen houdbaar. Het zou deontologisch niet verantwoord zijn om bloed in te zamelen wanneer de kans groot is dat het niet kan toegediend worden aan patiënten.

In onze donorcentra nemen we in april en mei enkel nog bloed af als je hiervoor al een afspraak had geboekt. Pas vanaf 1 juni kan je opnieuw een afspraak boeken.

Belangrijk om weten is dat het om een tijdelijke maatregel gaat én dat er elke dag mobiele bloedinzamelingen blijven doorgaan. Voor die inzamelingen blijft het belangrijk dat de uitgenodigde donoren ook blijven komen .

Gaat mijn inzameling nog door?

Je wordt via sms op de hoogte gebracht als jouw bloedinzameling geannuleerd wordt. Op deze pagina vind je altijd een overzicht van alle locaties waar bloedinzamelingen doorgaan. Check deze pagina dus zeker nog even vóór je naar de bloedinzameling in jouw buurt vertrekt.

Is het nog nodig dat ik bloed geef?

  • Gaat de mobiele bloedinzameling in je gemeente door of je had al een afspraak gemaakt om bloed te geven in een donorcentrum? Dan vragen we om zeker te komen doneren.
  • Gaat de bloedinzameling in jouw gemeente niet door? Dan vragen we om nu al een afspraak te maken om bloed te komen geven op de volgende bloedinzameling.


Wil je in tussentijd al helpen? Dan ben je meer dan welkom om plasma te geven in onze donorcentra. De vraag naar plasma daalt niet. Ook bloedplaatjesdonoren zijn hard nodig. Als je al bloedplaatjesdonor bent, vragen we om al een afspraak te boeken voor de komende weken.