;

3 eerstehulptips in tijden van paard en baard

Begin december is voor iedereen een spannende periode. Er rest je minder dan een maand om kerstcadeautjes te kopen, de regelingen voor het meest bijzondere kerstfeest ever moeten stilaan gebeuren en op de koop toe kan er zomaar even een goedheilig man te paard cadeautjes komen droppen. We geven je daarom graag enkele tips mee om de Sinterklaasgekte ook in tijden van corona de baas te blijven.

1.   Er valt een pakje door de schoorsteen, recht op het hoofd van je kind

Ga goed na wat er mis is. Vormt zich een buil op de plek waar het nieuwste Lego-bouwpakket je kind raakte? Koel de buil dan maximaal 20 minuten af. Gebruik hiervoor ijsblokjes in een zakje water of een koelzakje. Overweeg om volgend jaar aan de sint een helm te vragen.

Lees hier wat je moet doen bij een hoofdwonde

2.   Je kleuter verslikt zich in al die letterkoekjes

Meestal lost ons lichaam verslikking zelf op dus laat je kleintje maar goed hoesten. Blijf er wel bij tot het opnieuw normaal ademt. Als je kleuter blijft hoesten zonder geluid te maken en niet kan praten, huilen of ademen, sla het dan tot vijf keer op de rug met de hiel van je hand tussen zijn schouderbladen. Bel 112 als je kind het bewustzijn verliest. Ben je niet zeker wat je moet doen?

Lees hier alle stappen na

3.   Zelf stiekem aan de chocolade gezeten en nu buikpijn?

Van te veel chocolade en ander snoepgoed krijgen je kinderen buikpijn. En mama en papa dus ook, als ze stiekem zelf ook een 'hongerke' probeerden te stillen. Overdreven chocoladeconsumptie kan leiden tot misselijkheid, krampen en braken… Maar wij helpen je door dit moeilijk moment!

  • Zoek naar de meest comfortabele houding. Vaak is dit de foetushouding: leg je neer en trek je knieën op.
  • Fris je op als je gebraakt hebt. Het helpt je om je beter te voelen.
  • Raadpleeg een arts als je bleekjes bent, last hebt van koorts, zweten, snelle ademhaling, harde of opgezette buik, verminderd bewustzijn, bloedbraken of een snelle achteruitgang van de toestand.

Hier kan je nog eens alles nalezen