;

25.000 mensen geëvacueerd uit Oost-Aleppo

UPDATE - 20 december 6u30

Sinds de start van de evacuaties vorige week donderdag hebben al meer dan 25.000 mensen Oost-Aleppo verlaten. Vrijwilligers en medewerkers van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) werken de klok rond en zorgen ervoor dat nog meer mensen geëvacueerd kunnen worden. Hierbij wordt prioriteit gegeven aan gewonden en zieken.

Ondertussen faciliteert het Rode Kruis ook de transfer van burgers uit Foua en Kefraya. Onderstaande beelden werden gemaakt tijdens één van de evacuaties gisteren en tonen onder andere hoe het konvooi zich klaarmaakt voor evacuatie.

 

 

Help ons helpen in Syrië en doe een gift

-----------

UPDATE - 19 december 14u30

Sinds deze ochtend zijn zo'n 5.000 mensen geëvacueerd uit Oost-Aleppo. Nog 500 andere mensen konden dan weer geëvacueerd worden uit Foua en Kefraya. De vrijwilligers en medewerkers van het ICRC en SARC blijven ter plekke het nodige doen om ook de duizenden anderen die wachten op evacuatie verder te helpen.

Help ons helpen in Syrië en doe een gift

-----------

UPDATE - 19 december 7u30

Nadat de evacuaties vorige week stopgezet werden, konden afgelopen nacht opnieuw vijf bussen en 1 ambulance Aleppo verlaten en dat onder begeleiding van het Internationale Rode Kruis (ICRC) en de Syrische Rode Halve Maanbeweging (SARC).

Sinds de start van de missie zijn al zo'n 10.000 burgers, waaronder enkele zwaargewonden, geëvacueerd. 

----------

Donderdag 15 december om 7u gingen het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Rode Halve Maanbeweging (SARC) van start met een evacuatiemissie in Oost-Aleppo. Tien ambulances bereikten enkele uren later de frontlinies. 100 vrijwilligers en medewerkers werden ingezet om in de eerste plaats zo'n 250 gewonden te evacueren uit het gebied. 

De operatie is momenteel nog steeds bezig, maar er konden tot nu toe 40 gewonden en 3.000 burgers geëvacueerd worden. Zij werden overgebracht naar West-Aleppo en Idlib waar ze onderdak vinden in opvangkampen. 

Help ons helpen in Syrië en doe een gift

Evacuatie kan dagen duren

Marianne Gasser van het ICRC was ter plekke toen de eerste evacuatieronde van start ging: "Er werd geschoten net voor we Oost-Aleppo bereikten. Het bleef dus lang onduidelijk of we toegang zouden krijgen voor de evacuatie. Er werd een kraan ingezet om brokstukken van de weg te halen zodat ambulances door konden. Langs de weg stonden in brand gestoken wagens en zagen we ook rook komen uit verschillende gebouwen. Er heerste angst en onzekerheid."

"Wat we te zien kregen bij aankomst in Oost-Aleppo was hartverscheurend. Mensen worden geconfronteerd met onmogelijke keuzes. Hun ogen stralen enkel nog droefheid uit. Niemand weet hoeveel burgers nog aanwezig zijn in het gebied, de evacuatie kan dus nog dagen duren."

Met deze operatie kan het ICRC voor het eerst sinds april mensen helpen in Oost-Aleppo en dat ondanks verwoede eerdere pogingen.

Niet alleen evacuatie telt

In Mahalej Shelter in West-Aleppo blijft het ICRC verder inzetten op het uitdelen van warme maaltijden en water en op de ondersteuning van de medische teams van het SARC. Bovendien helpen vrijwilligers om de familieleden van gevluchtte mensen terug te vinden. De situatie ter plekke blijft echter moeilijk aangezien steeds meer mensen hun toevlucht zoeken tot het kamp.

Ook in Jibreen Shelter voorziet het ICRC dagelijks in 6.500 warme maaltijden voor gevluchtte families. Er werden watertanks gebouwd en dagelijks worden deze voorzien van zuiver water. Het Internationale Rode Kruiscomité staat bovendien mensen bij die wensen terug te keren naar hun vernietigde woningen in Masaken Hanano waar nog steeds geen water of elektriciteit is. Er wordt de klok rond gewerkt om de levensomstandigheden van deze mensen te verbeteren. Er worden dagelijks 300 patiënten geholpen in een mobiele medische unit, huizen worden zo goed als mogelijk hersteld en gezinnen krijgen dekens en matrassen aangeboden. 

Verder blijft het ICRC ook verder werken aan de herstelling van het waternetwerk zodat er opnieuw water voorzien kan worden in Oost-Aleppo en de capaciteit voor West-Aleppo opgetrokken kan worden. Deze herstellingen moeten ervoor zorgen dat er een stabiele bevoorrading van water komt voor miljoenen mensen aan beide kanten van de frontlijn.

Help ons helpen in Syrië en doe een gift