;

350 vluchtelingen gered op Middellandse Zee

Het zachte weer van afgelopen dagen zorgt ervoor dat opnieuw meer mensen de oversteek van de Middellandse Zee wagen, op zoek naar een veilige toekomst in Europa. 

Afgelopen maandag konden 350 vluchtelingen gered worden terwijl ze in onveilige omstandigheden op weg waren van Libië naar Italië. Rosemarie North van de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) verblijft momenteel op het reddingsschip Responder en getuigt: "We voerden vandaag 5 missies uit. Al vroeg in de ochtend spotten we een rubberboot waarop 134 mensen zaten. Verschillende vluchtelingen vielen in het water en konden zichzelf niet in veiligheid brengen. Het search-and-rescue team kon zo goed als iedereen aan veilig aan boord halen, maar voor zeven van hen kwam alle hulp te laat."

Ook de dag voordien werden nog 119 mensen gered door de bemanning van de Responder. De Responder werkt samen met een kleiner schip, de Phoenix, om reddingsmissies uit te voeren op de route tussen Noord-Afrika en Italië. Op de Responder zorgen Rode Kruishulpverleners uit Italië, Zwitserland en Nieuw-Zeeland voor de eerste hulp, medische zorg, voedsel, water, droge kleren en dekens. Op de Phoenix zijn het vrijwilligers en medewerkers van het Italiaanse Rode Kruis die voor bijstand zorgen.