;

31 miljoen kansen op overleven

‘Je moet niets doen’. Dat is de onderliggende boodschap van de campagne ’31 miljoen kansen’ van het Belgisch Beenmergregister, die vandaag gelanceerd wordt. 31 miljoen staat voor het aantal stamceldonoren dat is ingeschreven in de wereldwijde databank. En dus ook voor 31 miljoen kansen op een geschikte match voor elke patiënt die stamcellen nodig heeft.

Geruststellende campagne

De campagne wil mensen beter informeren over stamceldonatie en -transplantatie. Want er bestaan nog heel wat misverstanden: bijvoorbeeld dat je - wanneer je stamcellen nodig hebt - meteen via de (sociale) media op zoek moet naar een donor. In realiteit wordt eerst gekeken of de patiënt zelf stamcellen heeft die nog intact zijn. Als dat niet zo is, wordt gezocht naar een match binnen de familie. Pas als daar geen match tussen zit, wordt er gezocht tussen de Belgische stamceldonoren en in de internationale donorbank. De kans dat er daartussen een match zit is groot: 31 miljoen. Zo’n (begrijpelijke) oproep heeft dus weinig nut, net omdat er zoveel kansen op genezing zijn.

Vanavond in Van Gils & gasten

Lieven Van Gils nam de proef op de som: HILA (ons Histocompatibiliteit en Immunogenetica Labo) ging voor hem op zoek naar een geschikte match. Wil je weten hoeveel ‘matches’ Lieven heeft in de wereldwijde databank? Vanavond ontdek je het om 22u in Van Gils & gasten op één!

31miljoenkansen.org én donortest

Naast folders en een tv-spot is er ook een nieuwe, informatieve website: www.31miljoenkansen.org. Voor je je registreert als kandidaat-stamceldonor, doorloop je nu eerst een test waardoor je meteen weet of je in aanmerking komt om stamcellen te geven.