;

83 vermisten herenigd met familie - Habibullah is één van hen

Elk jaar verliezen honderdduizenden mensen hun geliefden uit het oog door gewapende conflicten, natuurrampen of in vluchtelingenstromen. Met behulp van het wereldwijde Rode Kruisnetwerk helpt onze dienst Tracing al 80 jaar om vermiste personen op te sporen en het contact met hun gezinsleden te herstellen.

Ook in 2016 legde onze dienst mooie cijfers voor:

  • We kregen 875 unieke aanvragen;
  • De drie meest getroffen landen zijn: Afghanistan, Congo en Guinee. Syrië staat op de 4de plaats;
  • We openden op basis daarvan 326 nieuwe onderzoeken;
  • We lokaliseerden 159 vermiste mensen;
  • We herenigden 83 mensen met hun familie;

Internationale Dag van de Vermisten

Tracing deelt de cijfers naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vermisten, want door het stijgende aantal natuurrampen en conflicten blijven de onderzoeksaanvragen nog elk jaar toenemen. Tegenover 2006 is dat aantal zelfs bijna verdubbeld. Eén van de 83 verhalen met een happy end is dat van Habibullah en Mohammad uit Afghanistan. Ze waren beiden gevlucht en elk contact kwijt. Dankzij Tracing vonden ze elkaar terug.

Mohammad vluchtte in 2013 en belandde in België. Tijdens zijn vlucht werd zijn gsm afgenomen en verloor zo het contact met zijn familie. Het telefoonnummer van zijn moeder leek hij voorgoed kwijt. Enkele jaren later, in 2016, vluchtte ook Habibullah samen met zijn jongere broer uit Afghanistan. Via Iran kwam hij in België terecht, maar onderweg werden ze gescheiden door smokkelaars en zagen elkaar nooit meer terug. 

Na een lang reis strandde Habibullah in België. Op aanraden van mederwerkers van het opvangcentrum in Heusden-Zolder trok Habibullah naar Tracing om zijn broers te vinden. In november kwam dan eindelijk het verlossende telefoontje. Zijn broer Mohammad bleek ook in België te wonen, over de taalgrens! Het eerste telefoontje was nog wennen, maar na enkel bezoekje over en weer is het contact weer even familiaal als vroeger. Ook kon Mohammad na vier lange jaren opnieuw met zijn moeder bellen. De broers zijn allebei erkend en durven terug plannen maken.

Misschien kunnen we samen gaan wonen. In Brugge of Oostende, ik hou van de zee.

Al blijven de broers zoeken. Van hun jongste broer is nog altijd geen enkel spoor.