;

24 uur op reddingsschip Responder

Stap mee aan boord van de Responder en ontdek hoe het reddingsschip van het Italiaanse Rode Kruis en Migrant Offshore Aid Station (MOAS) sinds eind augustus al meer dan 1.500 vluchtelingen kon redden op zee. 

Eugenio Venturo van het Rode Kruis staat op de uitkijk en zoekt naar een 'iets' dat opgepikt werd door de radar. 

Nog voor het ochtend wordt, merkt de crew een rubberboot op. De boot is volgeladen met mensen op weg naar een betere toekomst in Europa.

Aangezien de meesten van deze mensen geen reddingsvest aanhebben én niet kunnen zwemmen, delen de reddingswerkers van MOAS meteen de nodige reddingsvesten uit.

Diezelfde dag nog wordt een andere boot opgemerkt. 150 mannen, vrouwen en kinderen zitten gevangen aangezien de motor en het achtersteven van de rubberboot kapot zijn.

Eén van de mooie momenten: een kleine jongen wordt door de reddingswerkers aan boord van de Responder gehaald.

De hulpverleners zorgen onder andere voor voldoende voedsel én thermische dekens voor iedereen die aan boord stapt.

Rode Kruisverpleegkundigen Kerstin en Nicole van het Zwiterse Rode Kruis behandelen een man met brandwonden. 

Op een whiteboard aan boord van de Responder wordt nauwkeurig bijgehouden hoeveel mannen, vrouwen en kinderen er gered werden.

Nicole, Rode Kruisverpleegkundige, neemt vooral de zorg van jonge kinderen voor haar rekening.

Medewerkers en vrijwilligers van het Italiaanse Rode Kruis verwelkomen iedereen aan land met een warme maaltijd, dekens, kledij en schoenen. Maar het belangrijkste van allemaal: ze krijgen er ook de kans om contact op te nemen met achtergebleven familie!

 

 Bron en foto's: IFRC