;

24 doden na doortocht cycloon Roanu in Bangladesh

Al sinds 14 mei zorgt hevige regenval voor overstromingen en landverschuivingen in het zuidoosten van Sri Lanka. De depressie, die zich ontwikkelde in cycloon Roanu, bereikte zaterdagmiddag het zuiden van Bangladesh. De storm ging gepaard met hoog tij en zorgde voor zware overstromingen in de kustgebieden. 

In verschillende dorpen liep het waterpeil op tot anderhalve meter waardoor een half miljoen inwoners noodgedwongen geëvacueerd moest worden. Deze mensen worden onder andere door het Rode Kruis opgevangen in 3.500 opvangplaatsen.

De cycloon zorgt niet alleen voor hevige regenval, maar gaat ook gepaard met bijzonder sterke windsnelheden. Minstens 24 mensen kwamen om het leven door de storm en bijhorende landverschuivingen, 87 anderen raakten gewond. In totaal zijn 84.000 huizen vernield en werden 700.000 families getroffen door de cycloon. 

De storm is ondertussen gaan liggen waardoor Rode Kruisvrijwilligers de kans krijgen om alle schade op te meten. Nu is reeds duidelijk dat een groot deel van de gewassen niet meer bruikbaar zal zijn waardoor de kostwinning van heel wat families in het gedrang komt.