;

20.000 mensen ontvluchtten Aleppo in 72 uur

Afgelopen 72 uur zijn zo'n 20.000 mensen gevlucht uit Oost-Aleppo (Syrië). Marianne Gasser van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) brengt momenteel een bezoek aan opvangkampen in Aleppo: "Je thuis ontvluchten heeft immense gevolgen. Het is niet zomaar een kwestie van je spullen pakken en vertrekken. Mensen die vluchten moeten kunnen rekenen op een veilige doorgang in menswaardige omstandigheden. En ze hebben nood aan eten, veilig water en medische zorg."

Door voedselschaarste schieten de prijzen van basismiddelen de hoogte in. Minder zichtbaar is het effect dat het vluchten heeft op onder andere kinderen. Zij hebben hierdoor niet langer kans op onderwijs en zijn vaak psychologisch getraumatiseerd. Het ICRC en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) bieden onderdak, voedsel en medische zorg waar mogelijk, maar de noden blijven immens. De onzekerheid en de gevechten die blijven duren zorgen ervoor dat het verdelen van hulpgoederen moeilijk verloopt.

"Het is belangrijk dat alle betrokken partijen in het conflict de burgers respecteren en dat ziekenhuizen beschermd worden. Deze gebouwen worden nog al te vaak beschadigd of zelfs vernietigd," zegt Gasser. "Het Rode Kruis en SARC staan klaar om meer te doen. Om medische evacuaties uit te voeren, om meer hulp te bieden aan mensen die toch achterbleven. Maar we hebben hiervoor toegang nodig. Omdat er geen staakt-het-vuren of einde van het conflict in zicht is, vechten duizenden burgers dagelijks voor hun leven."