;

19 Rode Kruisteams standby na aardbeving en tsunamialarm in Nieuw-Zeeland

Gisteren werd Nieuw-Zeeland getroffen door een hevige aardbeving met een kracht van 7,9 op de Schaal van Richter. In de nasleep hiervan werd een tsunamialarm afgekondigd voor de volledige kuststreek van het land. Het Nieuw-Zeelandse ministerie voor Civiele Bescherming en Rampen Management (MCDEM) verzocht iedereen om van de kust weg te blijven en onderdak te zoeken in hoger gelegen gebieden.

Het alarm is ondertussen niet langer van kracht in de meeste kustgebieden, maar het lokale Rode Kruis is er samen met het MCDEM volop aan het werk om de schade op te meten en mensen te voorzien van hulpmiddelen aangezien in heel wat delen van het land de elektriciteit en het telefoonverkeer is uitgevallen.

Het Nieuw-Zeelandse Rode Kruis verzocht inwoners dan ook om contact te zoeken met familieleden en vrienden via sociale media of sms. Over het hele land stonden maar liefst 19 teams standby om te  helpen waar nodig. In Ward, waar verschillende huizen vernietigd werden, zorgde het Rode Kruis meteen voor mobiele toiletten en de nodige watervoorzieningen. Bovendien ging een team van hulpverleners er van deur tot deur om de veiligheid van bewoners te controleren. 

Ook in andere steden wordt nagegaan hoe het Rode Kruis kan helpen. Hun Disaster Welfare en Support Truck kan bijvoorbeeld onderdak bieden aan 150 mensen en is momenteel op weg naar Christchurch. Voorlopig ligt de focus echter overal op het verdelen van water.

In Kaikoura brachten 700 mensen de nacht door in een opvangcentrum. Vanavond zullen er nog zo'n 100 mensen, voornamelijk toeristen, overnachten.


Steun het Italiaanse Rode Kruis en doe een gift op BE53-0000-0000-5353 met vermelding 'aardbeving Nieuw-Zeeland'.