;

Universiteit Leiden wint 12de editie van de Frits Kalshoven Competitie

Van 12 tot 16 februari vond de 12de editie van de Frits Kalshoven Competitie over internationaal humanitair recht plaats. Deze Engelstalige competitie wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlandse Rode Kruis en Rode Kruis-Vlaanderen voor studenten rechten van Belgische en Nederlandse universiteiten.

Dit jaar namen 24 studenten van in totaal 8 universiteiten deel: Universiteit Gent, Vrije Universiteit Brussel, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Groningen, Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht en Universiteit Utrecht. Een week lang werden zij ondergedompled in het internationaal humanitair recht dankzij interactieve lezingen over kwalificatie van conflicten, middelen en methoden van oorlogsvoering en de gevolgen van het gebruik van chemische wapens. Via rollenspelen werden de teams vervolgens uitgedaagd om het internationaal humanitair recht in de praktijk te brengen.

Op vrijdag toonden alle teams hun pleitvaardigheden in de voorrondes van de pleitwedstrijd, waarbij zij beide kanten van een fictieve zaak over vermeende schendingen van het internationaal humanitair recht argumenteerden. Het thema van de competitie was dit jaar de bescherming van het natuurlijk milieu in gewapende conflicten.

Afgelopen zaterdag 16 februari vond de finale van de pleitwedstrijd voor de eerste keer plaats in België en op een bijzondere locatie: het Vlinderpaleis te Antwerpen. In de finale stond het team van de Universiteit Leiden tegenover dat van de Universiteit Gent. De jury, bestaande uit rechter en Professor dr. E. Lijnzaad, rechter A. Orie, Kolonel Chris De Cock en Stéphane Kolanowski kregen de taak om een winnaar te benoemen.

Na een spannende en boeiende finale werd de 12de editie gewonnen door het team van Universiteit Leiden met Eva Houthave, Philippe Jacques en Sai Venkatesh. De tweede plaats was voor Ana Decoster, Vincent De Keer en Fatima El Kaddouri van de Universiteit Gent. Universiteit Leiden won bovendien ook de prijs voor de rollenspelen. De titel van beste pleiter werd gekozen door vertegenwoordigers van het advocatenkantoor Van Doorne en ging naar Sai Venkatesh van de Universiteit van Leiden. 

 

Copyright foto's: Pascal Vervoort