;

12.000 gewonde Afghanen zoeken hulp in revalidatiecentra

Dit jaar breidt het Internationale Rode Kruis (ICRC) haar sportprogramma's voor mensen met een handicap verder uit naar 9 nieuwe landen. De uitbreiding van de sportprogramma's in ICRC-revalidatiecentra in Guinee-Bisssau, Laos, Mali, Niger, Nigeria, Pakistan, Togo, Oekraïne en Vietnam moet komaf maken met het vooroordeel dat deze mensen niet geschikt zijn voor de arbeidsmarkt en moet duidelijk maken waartoe ze in staat zijn.

'We moeten ervoor zorgen dat mensen met een lichamelijk ebeperking zich niet in een hoekje laten duwen! Ze moeten kunnen bewijzen dat nog steeds heel wat in hun mars hebben. We mogen er niet zomaar vanuit gaan dat iemand die als kind polio kreeg of getroffen werd door een landmijn niet meer kan functioneren als ouder, als werknemer, ... Want dat kunnen ze wél. Door hen aan sport te laten doen, stimuleren we hun kunnen.'

22.000 kunstledematen per jaar in Afghanistan

In Afghanistan alleen al rekenen jaarlijks meer dan 10.000 mensen op hulp in deze revalidatiecentra. In 2018 werden zo'n 22.000 kunstbenen, -armen en andere orthopedische hulpmiddelen voorzien in deze centra. En dit samen met 2.000 rolstoelen en 18.000 krukken.

Wanneer ik basket, vergeet ik mijn beperking. Ik stop er al mijn energie in, het is voor mij een opportuniteit om dingen bij te leren. Niets zou onmogelijk mogen zijn voor mensen met een handicap zolang ze er de mogelijkheid toe krijgen. Jammer genoeg worden we nog te vaak bezien als mensen die niets meer kunnen.

Mary Hezekiah

Patiënt in een revalidatiecentrum in Zuid-Soedan

Deze slachtoffers hebben vaak geen job en hebben weinig opleidingsmogelijkheden. Dit alles resulteert in een gebrek aan zelfvertrouwen. Dankzij de revalidatiecentra zorgt het ICRC voor de reïntegratie van mensen met een beperking in hun gemeenschap. Vaak krijgen ze een job aangeboden in de revalidatiecentra zelf zodat ze hun ervaringen kunnen doorgeven.

'Ik kan me mijn leven niet voorstellen zonder de steun van het ICRC. Het is en blijft moeilijk, maar dankzij het programma van het ICRC is het draagbaar. Nu heb ik tenminste het gevoel dat mijn familie en ikzelf niet vergeten worden. Dat we nog steeds bestaan én de nodige rechten hebben,' zegt Abdul Rasaq.

Tussen oorlog en leven

In het één-programma 'Tussen oorlog en leven' trok Rudi Vranckx samen met Wouter Torfs en Cathérine Vandoorne naar één van deze revalidatiecentra in Kabul (Afghanistan). Ze maakten er kennis met het lokale rolstoelteam dat enkel bestaat uit mensen met een lichamelijke beperking. 

Aangegrepen door de reportage? Dan kan je de programma's voor fysieke revalidatie van het ICRC steunen!

Steun de ICRC-revalidatiecentra

Of doe een een gift via onze organisatie. Wij zorgen ervoor dat de gift bij onze collega's van het Internationale Rode Kruiscomité terechtkomt om de slachtoffers te helpen. Deze financiële bijdrage geeft geen recht op een fiscaal attest omdat deze de werking van het Internationale Rode Kruiscomité steunt (en dus niet Rode Kruis-Vlaanderen). Informatie over hoe ze deze financiële middelen inzetten, vind je op hun site