Zorgbib krijgt nieuwe thuis in Mechelen

23/06/15

De Zorgwat? De Zorgbib! Een activiteit van het Rode Kruis-Vlaanderen die niet iedereen kent. Nochtans is het er eentje die onder andere door de vergrijzing, de vereenzaming en het toenemend aantal mensen met Alzheimer almaar belangrijker wordt. Deze ‘moeder’ van bijna 300 Zorgbibpunten in Vlaanderen heeft nu een nieuwe thuis gekregen: de gelijkvloerse verdieping in het gloednieuwe Sango gebouw in Mechelen.

200.000 boeken tegen eenzaamheid, verveling en isolement

Dinsdag 23 juni kwam Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de Zorgbib officieel openen en liet hij zich rondleiden tussen de duizenden ‘grootletterboeken’, ‘Daisyboeken’ (luisterboeken) en ons zelfgemaakte filmmateriaal om mensen met dementie uit hun isolement te halen. Onze Zorgbib is dé plek waar cultuur en zorg samen komen met andere woorden!

Samen met de Vlaamse overheid verzorgt de Zorgbib een bibliotheekdienst op maat in ziekenhuizen en zorgvoorzieningen zodat mensen die voor korte of langere tijd geen toegang meer hebben tot de openbare bibliotheek, toch kunnen genieten van een boek, strip, cd of dvd.

Woonzorgcentra op kop

Meer dan de helft van de uitleenpunten van onze Zorgbib zijn woonzorgcentra. Voor hun bewoners is het vaak niet meer haalbaar om een gewoon boek te lezen omwille van slecht zicht, verminderde concentratie of ernstigere beperkingen zoals dementie. Toch zijn er nog tal van mogelijkheden om ook deze mensen te bereiken:

 • Onze grootletterboeken zijn gedrukt in – het woord zegt het zelf al – een groter letterformaat. Zowat alle genres zijn vertegenwoordigd, gaande van detectives en thrillers (waaronder Pieter Aspe), human interest-boeken, historische romans tot het romantische genre.

 • Ook kijkboeken met veel en grote foto’s en weinig tekst zijn populair. Vooral boeken over koningshuizen, dieren, natuur, WOI en WOII vallen in de smaak bij de woonzorgcentra.

 • Verder bieden we ook materiaal aan voor activiteitenbegeleiding en het gericht herinneringen ophalen aan het persoonlijke verleden van de bewoners van woonzorgcentra. Oude foto’s, hits van toen en oude films of docu’s zijn hiervoor het ideale uitgangspunt.

 • Met het pilootproject ‘Reminiscentiebeelden’ levert Zorgbib zelfgemaakte korte filmpje af over thema’s zie zeer herkenbaar zijn voor ouderen tussen pakweg 75 en 90 jaar. De beelden prikkelen herinneringen, geven stof tot gesprek en verbinden de bewoners.

Enkele cijfers

 • De collectie omvat 200.000 boeken
 • 135.103 ouderen, zieken en kinderen ontleenden in 2014 materiaal
 • 45.167 boeken, cd’s en dvd’s ontleend
 • 913 Zorgbib-vrijwilligers maakten 88.843 uren tijd voor 97.875 gesprekken en bezoekjes
 • 292 uitleenpunten: 165 zorginstellingen, 87 in algemene ziekenhuizen, 32 in psychiatrische centra en 8 in opvangcentra voor asielzoekers

Je ziet, onze Zorgbib is meer dan een boek!
Wil jij graag Zorgbib-vrijwilliger worden? Schrijf je dan hier in.
Of wens je onze Zorgbib in jouw ziekenhuis, zorgvoorziening of bibliotheek? Dan bekom je hier meer info.


Verwante items

 • Op donderdag 22 november, tijdens de nationale voorleesweek, openden we ons 400ste Zorgbib uitleenpunt. Woonzorgcentrum Minnewater in Brugge sluit zich aan in het rijtje van uitleenpunten verspreid over heel Vlaanderen en kan haar bewoners vanaf nu ook een babbel en een boek aanbieden. We leven…

  Lees meer...
 • Op 21 september is het Werelddag Dementie, een dag om extra stil te staan bij deze gezondheidskwestie die ervoor zorgt dat iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. Een dag ook om stil te staan bij hoe Zorgbib helpt helpen bij deze ziekte. In een ziekenhuis of…

  Lees meer...
 • Zaterdag 19 maart 2016 gaat de Boekenweek van start. Wist je dat 926 Zorgbibvrijwilligers jaarlijks 85.145 uren vrijmaken om 100.954 bezoekjes te brengen aan ouderen, zieken en kinderen in het ziekenhuis om boeken, cd’s en dvd’s uit te lenen? Leen Hermans is één van deze bijna 1.000…

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: