Zó hou je wespen uit jouw buurt

20/07/18

Vanaf augustus vinden wespen steeds minder insecten om te eten en verleggen ze hun actieterrein naar fruit en gezoete dranken. Maar hoe hou je die wespen uit jouw buurt? En wat doe je als jij – of je kinderen – toch gestoken worden?

Zó hou je wespen uit de buurt

 • Wespen worden aangetrokken door zoete levensmiddelen. Hebben je kinderen net een ijsje of lolly gegeten? Maak dan hun handen en mond goed schoon zodat wespen niet afkomen op deze zoete geur. Controleer ook steeds of er geen wesp in je blikje of glas zit voor je gaat drinken.

 • Wespen worden aangetrokken door bepaalde geuren dus kies je op warme, zomerse dagen beter voor reukloze verzorgingsproducten.

 • Loop niet op blote voeten door de tuin wanneer er veel wespen in de buurt zijn. Ze steken namelijk wanneer je op hen trapt.

 • Wist je trouwens dat wespen afkomen op felle én zwarte kleuren?

 • Gooi etensresten meteen in de vuilbak en zorg ervoor dat deze goed afgedekt kan worden.

 • Sla niet naar wespen, daardoor worden ze agressief en is de kans dat ze steken groter.

 • Hou deuren gesloten of zorg voor een hor zodat wespen niet het huis in kunnen vliegen.

 • Zit je thuis met een wespennest? Contacteer de brandweer voor verdelging!

Wat te doen bij een wespen- of bijensteek?

Hoewel een wespen- of bijensteek wel eens vervelend kan zijn, is het niet altijd gevaarlijk. In sommige gevallen kan een steek toch ernstig zijn. Als het slachtoffers bijvoorbeeld verschillende keren gestoken wordt, kan de ingespoten hoeveelheid gif voldoende zijn om een zware reactie uit te lokken. Ook een steek in de keelholte kan levensbedreigend zijn, omdat de zwelling de luchtweg kan belemmeren. Bij iemand die gevoelig is voor insectengif, kan zich na één steek al een allergische reactie voordoen die kan leiden tot shock en zelfs tot de dood.

 • Verwijder zo snel mogelijk een eventuele angel. Dat doe je door van onder de insteekplaats opwaarts te drukken en te glijden met eender welk stomp voorwerp (bijv. je vingernagel, een bankkaart of de botte kant van een mes). Neem de angel niet vast met je vingers of een pincet. Daardoor zou je het achtergebleven gifzakje kunnen samendrukken en zo het resterende gif in de bloedsomloop doen terechtkomen. 

 • Spoel en koel het wondje af onder stromend water. Eventueel kan je de gestoken plaats verder afkoelen met ijsblokjes in een zakje water. Dat beperkt de zwelling, de jeuk en de pijn. Houd tijdens het afkoelen het ijs niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel er eerst een handdoek of andere doek rond.

 • Laat het slachtoffer op ijs zuigen of de mond koelen met koud water als hij gestoken werd in de keelholte. Zo verminder je de zwelling.

 • Bij ademhalingsmoeilijkheden, zoek je samen met het slachtoffer naar de meest comfortabele houding (bijv. rechtop zittend, met ellebogen en onderarmen steunend op een tafel).

 • Heeft het slachtoffer een auto-injector bij zich, verhinder hem dan zeker niet om zijn medicatie in te nemen of in te spuiten. Een auto-injector is een voorgevulde injectiespuit met adrenaline waarmee iemand met een gekende allergie zichzelf kan behandelen bij een acute allergische reactie.

 • Alarmeer steeds 112 indien het slachtoffer tekenen vertoont van een snel opkomende allergische reactie (ademhalingsmoeilijkheden, heesheid, onwel worden, buikkrampen, jeuk en roodheid of bewustzijnsverlies) of als het slachtoffer gestoken werd in de keelholte.

   

 

 


Verwante items

 • Het is ’s avonds best fris en snel donker; na een lange nazomer kondigt de winter zich nu volop aan. Niets is heerlijker dan het thuis gezellig maken met kaarsen, en je op het einde van een lange werkdag te installeren in je zetel, genietend van een kom warme pompoensoep. In deze tijd van het jaar…

  Lees meer...
 • Yeah! De examens zijn (bijna) achter de rug en de festivals staan voor de deur. Hop jij deze zomer van festival naar festival? Deze tips zorgen ervoor dat jij er helemaal klaar voor bent én dat je alle festivals zonder kleerscheuren (of erger) overleeft! Draag je voeten op handen Volgens de…

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: