Schending staakt-het-vuren in Jemen zorgt voor nieuwe humanitaire crisis

28/07/15

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) is gealarmeerd door de recente ontwikkelingen in Jemen. Het staakt-het-vuren dat afgelopen zondag zou ingaan, werd verworpen en gevechten breken sindsdien opnieuw in alle hevigheid los. Steeds meer burgers worden getroffen door het conflict. 

"Het aantal burgers dat lijdt onder de gevechten is ongekend hoog. Deze crisis vol geweld duurt ondertussen al meer dan 100 dagen waardoor het gebrek aan water, voeding en brandstoffen in het hele land nijpend wordt," zegt Antoine Grand (hoofd van de ICRC-delegatie in Jemen). "De laatste twee weken nemen de luchtaanvallen toe en ook de grondgevechten gaan onverminderd voort.  Vooral in Aden en Taiz wordt het voor ons steeds moeilijker om de getroffen gebieden te bereiken, gewonden en doden te evacueren én hulp te bieden waar nodig."

Het Rode Kruis roept alle strijdende partijen op de humanitaire hulp toe te staan en niet te belemmeren. Hulpverleners moeten hun werk kunnen doen op een volledig onpartijdige en onafhankelijke manier. Het is van belang dat alle partijen voorzorgsmaatregelen nemen de burgers en de infrastructuur te beschermen.

Het ICRC roept alle strijdende partijen op om humanitaire hulp niet te belemmeren. Hulpverleners moeten in staat zijn om hun werk onpartijdig en onafhankelijk uit te voeren. 

Het ICRC heeft nog steeds 262 medewerkers in Jemen. 144 van hen zijn momenteel werkzaam in Sana'a, 70 in Aden, 36 in Saada en nog eens 12 in Taiz.

 


Verwante items

 • In Jemen dreigen miljoenen mensen te verhongeren. Aan de basis van de voedselschaarste ligt een conflict dat nu al meer dan drie jaar duurt. In het land heerst grote onveiligheid en  bombardementen zorgen ervoor dat de infrastructuur die nodig is om het voedsel op de juiste plaatsen te krijgen,…

  Lees meer...
 • Gisterenochtend werd een bus met kinderen het doelwit van een luchtaanval in Danhyan Market, gelegen in het noorden van Saada. Het medische team van het Internationaal Rode Kruiscomité (ICRC) ter plaatste ondersteunt het Al-Joumhouri ziekenhuis in Saada met chirurgisch materiaal en medische hulp.

  Lees meer...
 • Naar aanleiding van verschillende incidenten en bedreigingen besliste het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) om 71 medewerkers weg te halen uit Jemen. Deze beslissing heeft jammer genoeg een zware impact op cruciale humanitaire activiteiten zoals medische hulp verlenen, proper water en voeding…

  Lees meer...
 • Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC)  is ontzet over de menselijke tol die het toenemende geweld in de Gazastrook eist. De vele doden en gewonden maken nogmaals pijnlijk duidelijk dat de betrokken partijen alle mogelijke voorzorgen moeten nemen om de bevolking te beschermen.  Voor de…

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: