Rode Kruismedewerker ontvoerd in Jemen

02/12/15

Twee medewerkers van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) werden maandag 1 december ontvoerd in Sanaa, Jemen. De gewapende mannen lieten één van de gijzelaars enkele uren later opnieuw vrij, maar een medewerkster van Tunesische afkomst wordt nog steeds vastgehouden.

"We weten nog steeds niet wie achter de ontvoering zit, maar ik roep de verantwoordelijken op om onze collega zo snel mogelijk weer vrij te laten," zegt Antoine Grand, hoofd van het ICRC in Jemen. "Het is alvast een positief teken dat de gijzelnemers één van onze collega's lieten gaan. Onze hulporganisatie biedt in Jemen humanitaire steun aan alle partijen, maar gebeurtenissen als dit maken het voor iedereen ter plekke immens moeilijk om dit werk verder te zetten."

Afgelopen maanden vielen al verschillende dodelijke slachtoffers onder de medewerkers van het Rode Kruis in Jemen. Omwille van veiligheidsredenen heeft het ICRC beslist om alle verplaatsingen binnen Jemen tijdelijk stop te zetten.

Het Internationale Rode Kruiscomité is ondertussen al meer dan 50 jaar aan de slag in Jemen en biedt er niet alleen medische hulp waar nodig, maar zorgt er ook voor de heropbouw van water- en elektriciteitsnetwerken en het verspreiden van voedsel en water in de meest getroffen gebieden. Op die manier werden reeds meer dan 2 miljoen inwoners geholpen.


Verwante items

 • Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) vraagt met aandrang om de grenzen van Jemen wél open te houden voor humanitaire hulp. Momenteel raakt niemand nog in of uit Jemen, ook niet via de lucht of de zee. Een Rode Kruislading vol chloortabletten om cholera te vermijden, kreeg geen toelating om…

  Lees meer...
 • De Syrische Rode Halve Maan is in shock na de dood van één van haar vrijwilligers, Moham Zakaria Al-Ahmad. Hij kwam gisteren om het leven tijdens een hulpmissie in Deir Ezzour. Een andere vrijwilliger, Rashed Al-Dandal, raakte gewond. De Syrische Rode Halve Maan roept alle betrokken partijen in…

  Lees meer...
 • Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Somalische Rode Halve Maan zijn opnieuw in diepe rouw na de bomaanslag in de drukke straten van Mogadishu gisteren. Meer dan 200 mensen werden gedood, waaronder al zeker 5 lokale Rode Halvemaanvrijwilligers. Dit aantal kan nog toenemen aangezien…

  Lees meer...
 • Het Internationale Rode Kruiscomité is verontrust over de honderden burgers die afgelopen veertien dagen het slachtoffer werden van aanslagen in Syrië.  "Afgelopen twee weken werd de strijd in verschillende gebieden in Syrië steeds heviger. Dit gaat gepaard met steeds meer burgerslachtoffers.

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: