Rode Kruis roept op tot actie na bootrampen op de Middellandse Zee

21/04/15

 

De voorbije week zijn honderden mannen, vrouwen en kinderen om het leven gekomen bij verschillende schipbreuken in Middellandse Zee. Het ging om vluchtelingen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, die via de zee Italië wilden bereiken.

Update 22/04: Rampencoördinator IFRC helpt om hulpverlening op te voeren

Op 18 april kapseisde een boot met zo’n 800 migranten in de Middellandse Zee, op ongeveer 180 kilometer van het Italiaanse eiland Lampedusa. Van die 800 werden er 28 overlevenden uit het water gehaald. Alle anderen zijn wellicht dood, hoewel er nog maar 24 lichamen geborgen zijn.

Het Italiaanse Rode Kruis neemt het voortouw in de hulpverlening na de recente bootrampen, maar de druk op hun middelen neemt natuurlijk toe. Een Rampen Management Coördinator van de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) werkt nu samen met het Italiaanse Rode Kruis om vast te stellen wat de noden precies zijn om de hulpverlening zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

21/04: Al 31.500 vluchtelingen in 2015

Dit probleem is niet nieuw: in 2014 staken zo’n 270.000 vluchtelingen en migranten de Middellandse Zee over, waarvan er minstens 3.500 de reis niet overleefden. Ondanks de opeenvolging van tragedies van de voorbije dagen, verwacht de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) dat er de komende weken steeds meer schepen de tocht zullen ondernemen, naargelang het weer verbetert. Sinds het begin van 2015 hebben naar schatting al 31.500 mensen de oversteek gemaakt.

Het Italiaanse Rode Kruis staat paraat aan de kust van Sicilië, Calabria en Apulia (Zuid-Italië), met vrijwilligers, ambulances, voertuigen en tenten, om opvang, voedsel en indien nodig vervoer naar ziekenhuizen te voorzien voor vluchtelingen die de overtocht veilig maakten.

“De Middellandse Zee mag geen massagraf worden”

Elhadj As Sy, Secretaris-Generaal van het IFRC, brengt op 21 april een bezoek aan Catania in Sicilië om er de medewerkers van het Italiaanse Rode Kruis te ontmoeten die zorgen voor de opvang van de vluchtelingen. In een persmededeling zei hij al: “Elke keer dat er een boot zinkt, verdrinkt een deel van onze menselijkheid. We moeten de reddingsoperaties efficiënter aanpakken, maar ook veel meer werken aan preventie, zodat mensen hun leven niet in de handen van mensensmokkelaars leggen.”

Hij roept de internationale gemeenschap dan ook op om de oorzaken van deze migratie aan te pakken, om harder op te treden tegen mensenhandelaars en om potentiële vluchtelingen goed te informeren over de risico’s die ze nemen.

Peter Maurer van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC), gaat daar verder op in: “De dood van deze mensen is het gevolg van een fundamenteel falen van overheden om hun burgers veilig te houden. […] De Europese staten moeten prioriteit geven aan humanitaire kwesties.”

Of, zoals Elhadj As Sy het zegt: “Onverschilligheid zorgt er voor dat de Middellandse Zee een massagraf wordt. Die onverschilligheid moet stoppen.”


Verwante items

 • De komst van tyfoon Maria zorgt voor bijzonder zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen in Japan. Het noodweer heeft intussen al aan tientallen mensen het leven gekost en meer dan anderhalf miljoen mensen hebben hun huis verlaten en worden in veiligheid gebracht door de autoriteiten.

  Lees meer...
 • Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC)  is ontzet over de menselijke tol die het toenemende geweld in de Gazastrook eist. De vele doden en gewonden maken nogmaals pijnlijk duidelijk dat de betrokken partijen alle mogelijke voorzorgen moeten nemen om de bevolking te beschermen.  Voor de…

  Lees meer...
 • Afgelopen twee jaar ging er geen week voorbij zonder geweld op een hulpverlener of medische faciliteiten. Hulpverleners mogen echter NOOIT een doelwit zijn. Op deze 8ste mei, Internationale Dag van het Rode Kruis, staan wij hier extra bij stil want zelfs in tijdens van oorlog zijn er regels. Beter…

  Lees meer...
 • Vandaag, 3 mei 2018, is het dag op dag twee jaar geleden dat de Veiligheidsraad van de VN resolutie 2286 unaniem aannam en aanvallen op medisch personeel en faciliteiten veroordeelde. Meer dan 80 landen, waaronder België, steunden deze resolutie. Bij de aanname van de resolutie benadrukte…

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: