Rode Kruis grijpt in na geweld in Burundi

06/05/15

 

In juni zijn er presidentsverkiezingen in Burundi en dat leidt tot spanningen in het land. President Pierre Nkurunziza heeft van het Grondwettelijk Hof toelating gekregen om zich voor een derde keer kandidaat te stellen als president van Burundi, en dat heeft geleid tot protesten van zijn tegenstanders, die dit ongrondwettelijk noemen. Eind april brak er al geweld los in de hoofdstad Bujumbura, wat tot enkele dodelijke slachtoffers heeft geleid.

Het Burundese Rode Kruis heeft alle betrokkenen al opgeroepen tot kalmte, en vraagt om ongehinderde toegang voor medewerkers die slachtoffers willen verzorgen.

In de aanloop naar de verkiezingen was het Burundese Rode Kruis sowieso al bezig met het opstellen van noodplannen voor het geval dat er geweld zou uitbreken, maar het protest is dus vroeger begonnen dan verwacht. Het Rode Kruis heeft extra hulpposten ingezet op verschillende locaties in Bujumbara om, in alle neutraliteit, mensen van beide partijen te verzorgen die gewond zijn geraakt tijdens de demonstraties.

Enkele weken geleden schreef onze medewerker Hans Maesen nog een blogbericht over de voorbereidingen van het Rode Kruis op de verkiezingen.

In april zochten meer dan 21.000 Burundezen hun toevlucht in Rwanda. Het Rwandese Rode Kruis vangt deze mensen op aan vijf punten aan de grens, om hen te registreren, eerste hulp te geven, psychosociale steun te bieden, hulpgoederen te verdelen en hen te herenigen met hun familie via Family Links.

 


Verwante items

  • Van 20 tot en met 24 februari vond de 11de editie van de Frits Kalshoven Competitie plaats. Een Engelstalige pleitwedstrijd waar studenten zich een week lang verdiepen in het internationaal humanitair recht. Na onder andere lezingen en rollenspelen, kregen de studenten een fictieve casus die ze…

    Lees meer...
  • We kunnen er afgelopen dagen niet onderuit, er draait een nieuwe Star Wars-film in de bioscopen! Wist je trouwens dat de films vol verhalen over vriendschap, liefde en de strijd tussen licht en duisternis in een Melkweg hier ver, ver vandaag ook inzichten bieden in het internationaal humanitair…

    Lees meer...
  • Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) vraagt met aandrang om de grenzen van Jemen wél open te houden voor humanitaire hulp. Momenteel raakt niemand nog in of uit Jemen, ook niet via de lucht of de zee. Een Rode Kruislading vol chloortabletten om cholera te vermijden, kreeg geen toelating om…

    Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: