ICRC eist toegang tot vluchtelingenkamp Jarmoek in Syrië

09/04/15

 

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) eist onmiddellijke toegang tot het vluchtelingenkamp Jarmoek, ten zuiden van Damascus in Syrië.

Jarmoek is een kamp voor Palestijnse vluchtelingen, waar voor het begin van de Syrische burgeroorlog zo’n 150.000 mensen verbleven. Momenteel zijn er nog ongeveer 18.000. Het werd zwaar getroffen door het nu al vier jaar aanslepende conflict in Syrië. Het gebied waar het kamp zich bevindt, is momenteel grotendeels in handen van de Islamitische Staat (IS), waardoor het ook zeer moeilijk is voor de vluchtelingen om het kamp te verlaten.

De humanitaire noden nemen er dan ook dagelijks toe. Marianne Gasser, het hoofd van het ICRC in Syrië, legt uit: “De mensen in het kamp lijden onder een tekort aan voedsel, water en medische verzorging. Ze hebben dringend hulp nodig.”

Daarom eist het ICRC van alle betrokken partijen onmiddellijke en volledig vrije toegang tot het kamp om de nodige hulp te bieden. Ook burgers die het kamp willen verlaten om veiligere gebieden op te zoeken, moeten dit te allen tijden kunnen doen.

De laatste keer dat het ICRC het kamp binnen kon, was al in oktober 2014, toen het medisch materiaal en waterreinigingsmiddelen verdeelde.

 


Verwante items

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: