ICRC eist toegang tot vluchtelingenkamp Jarmoek in Syrië

09/04/15

 

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) eist onmiddellijke toegang tot het vluchtelingenkamp Jarmoek, ten zuiden van Damascus in Syrië.

Jarmoek is een kamp voor Palestijnse vluchtelingen, waar voor het begin van de Syrische burgeroorlog zo’n 150.000 mensen verbleven. Momenteel zijn er nog ongeveer 18.000. Het werd zwaar getroffen door het nu al vier jaar aanslepende conflict in Syrië. Het gebied waar het kamp zich bevindt, is momenteel grotendeels in handen van de Islamitische Staat (IS), waardoor het ook zeer moeilijk is voor de vluchtelingen om het kamp te verlaten.

De humanitaire noden nemen er dan ook dagelijks toe. Marianne Gasser, het hoofd van het ICRC in Syrië, legt uit: “De mensen in het kamp lijden onder een tekort aan voedsel, water en medische verzorging. Ze hebben dringend hulp nodig.”

Daarom eist het ICRC van alle betrokken partijen onmiddellijke en volledig vrije toegang tot het kamp om de nodige hulp te bieden. Ook burgers die het kamp willen verlaten om veiligere gebieden op te zoeken, moeten dit te allen tijden kunnen doen.

De laatste keer dat het ICRC het kamp binnen kon, was al in oktober 2014, toen het medisch materiaal en waterreinigingsmiddelen verdeelde.

 


Verwante items

 • De komst van tyfoon Maria zorgt voor bijzonder zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen in Japan. Het noodweer heeft intussen al aan tientallen mensen het leven gekost en meer dan anderhalf miljoen mensen hebben hun huis verlaten en worden in veiligheid gebracht door de autoriteiten.

  Lees meer...
 • Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC)  is ontzet over de menselijke tol die het toenemende geweld in de Gazastrook eist. De vele doden en gewonden maken nogmaals pijnlijk duidelijk dat de betrokken partijen alle mogelijke voorzorgen moeten nemen om de bevolking te beschermen.  Voor de…

  Lees meer...
 • Afgelopen twee jaar ging er geen week voorbij zonder geweld op een hulpverlener of medische faciliteiten. Hulpverleners mogen echter NOOIT een doelwit zijn. Op deze 8ste mei, Internationale Dag van het Rode Kruis, staan wij hier extra bij stil want zelfs in tijdens van oorlog zijn er regels. Beter…

  Lees meer...
 • Vandaag, 3 mei 2018, is het dag op dag twee jaar geleden dat de Veiligheidsraad van de VN resolutie 2286 unaniem aannam en aanvallen op medisch personeel en faciliteiten veroordeelde. Meer dan 80 landen, waaronder België, steunden deze resolutie. Bij de aanname van de resolutie benadrukte…

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: