ICRC eist toegang tot vluchtelingenkamp Jarmoek in Syrië

09/04/15

 

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) eist onmiddellijke toegang tot het vluchtelingenkamp Jarmoek, ten zuiden van Damascus in Syrië.

Jarmoek is een kamp voor Palestijnse vluchtelingen, waar voor het begin van de Syrische burgeroorlog zo’n 150.000 mensen verbleven. Momenteel zijn er nog ongeveer 18.000. Het werd zwaar getroffen door het nu al vier jaar aanslepende conflict in Syrië. Het gebied waar het kamp zich bevindt, is momenteel grotendeels in handen van de Islamitische Staat (IS), waardoor het ook zeer moeilijk is voor de vluchtelingen om het kamp te verlaten.

De humanitaire noden nemen er dan ook dagelijks toe. Marianne Gasser, het hoofd van het ICRC in Syrië, legt uit: “De mensen in het kamp lijden onder een tekort aan voedsel, water en medische verzorging. Ze hebben dringend hulp nodig.”

Daarom eist het ICRC van alle betrokken partijen onmiddellijke en volledig vrije toegang tot het kamp om de nodige hulp te bieden. Ook burgers die het kamp willen verlaten om veiligere gebieden op te zoeken, moeten dit te allen tijden kunnen doen.

De laatste keer dat het ICRC het kamp binnen kon, was al in oktober 2014, toen het medisch materiaal en waterreinigingsmiddelen verdeelde.

 


Verwante items

  • Van 20 tot en met 24 februari vond de 11de editie van de Frits Kalshoven Competitie plaats. Een Engelstalige pleitwedstrijd waar studenten zich een week lang verdiepen in het internationaal humanitair recht. Na onder andere lezingen en rollenspelen, kregen de studenten een fictieve casus die ze…

    Lees meer...
  • We kunnen er afgelopen dagen niet onderuit, er draait een nieuwe Star Wars-film in de bioscopen! Wist je trouwens dat de films vol verhalen over vriendschap, liefde en de strijd tussen licht en duisternis in een Melkweg hier ver, ver vandaag ook inzichten bieden in het internationaal humanitair…

    Lees meer...
  • Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) vraagt met aandrang om de grenzen van Jemen wél open te houden voor humanitaire hulp. Momenteel raakt niemand nog in of uit Jemen, ook niet via de lucht of de zee. Een Rode Kruislading vol chloortabletten om cholera te vermijden, kreeg geen toelating om…

    Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: