ICRC en België lanceren eerste Humanitarian Impact Bond

22/01/16

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en voorzitter van het Internationale Rode Kruiscomité Peter Maurer hebben zopas de allereerste Humanitarian Impact Bond (HIB) voorgesteld op het Wereld Economisch Forum in Davos. De HIB, met een geschatte waarde van zo'n 28 miljoen euro, zal aangewend worden om fysieke rehabilitatie te verlenen van duizenden mensen die getroffen werden door conflicten en geweld.

De beschikbare middelen raken door het toenemende aantal humanitaire crisissen en hun omvang steeds sneller uitgeput. Ruim 60 miljoen mensen zijn wereldwijd ontheemd, een absolute piek. Hoewel humanitaire samenwerking nooit alternatief kan en mag zijn voor politieke en diplomatieke oplossingen, moeten we meer en beter doen," benadrukt vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo weten.

Via de HIB maken sociale investeerders fondsen vrij om het Physical Rehabilitation Programme (PRP) van het ICRC de komende jaren uit te breiden. Naast het bouwen van nieuwe rehabilitatiecentra, zal er ook geld uitgetrokken worden om lokale professionals een passende opleiding te bezorgen.

Onze lokale teams werken heel vaak op locaties waar het sociale vangnet zo goed als onbestaande is en zien dagelijks hoe belangrijk het is om mensen bij te staan tijdens hun herstel. Het helpt hen om opnieuw onafhankelijk door het leven te gaan waardoor de kwaliteit van hun leven stijgt. Hoewel een humanitaire crisis heel plots kan opduiken, blijven de gevolgen ervan vaak jarenlang aanslepen. We hebben nood aan fondsen die de duur van deze crisissen kunnen opvangen," zegt Peter Maurer (ICRC).

Na afloop van het programma zal een groep 'Outcome Donors' onder leiding van België de initiële investeerders terugbetalen in functie van de behaalde doelstellingen door het ICRC.

 

Meer info: www.icrc.org

 


Verwante items

 • De Syrische Rode Halve Maan is in shock na de dood van één van haar vrijwilligers, Moham Zakaria Al-Ahmad. Hij kwam gisteren om het leven tijdens een hulpmissie in Deir Ezzour. Een andere vrijwilliger, Rashed Al-Dandal, raakte gewond. De Syrische Rode Halve Maan roept alle betrokken partijen in…

  Lees meer...
 • Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Somalische Rode Halve Maan zijn opnieuw in diepe rouw na de bomaanslag in de drukke straten van Mogadishu gisteren. Meer dan 200 mensen werden gedood, waaronder al zeker 5 lokale Rode Halvemaanvrijwilligers. Dit aantal kan nog toenemen aangezien…

  Lees meer...
 • Het Internationale Rode Kruiscomité is verontrust over de honderden burgers die afgelopen veertien dagen het slachtoffer werden van aanslagen in Syrië.  "Afgelopen twee weken werd de strijd in verschillende gebieden in Syrië steeds heviger. Dit gaat gepaard met steeds meer burgerslachtoffers.

  Lees meer...
 • In Jemen zijn 750.000 mogelijke gevallen van cholera waargenomen waardoor dit de ergste sanitaire crisis van een te voorziene ziekte is geworden. Het Internationale Rode Kruiscomité verwacht dat er tegen het einde van dit jaar nog 250.000 mensen extra getroffen zullen worden door de…

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: