Handen wassen? Levensbelangrijk!

15/10/15

Voor ons is het een evidentie om meerdere keren per dag onze handen te wassen. Het is iets dat we onze kinderen van kleins af aan meegeven. Maar wat als er niet genoeg proper water beschikbaar is om je handen geregeld te wassen? Een probleem waar heel wat ontwikkelingslanden mee kampen.

Op deze Global Handwashing Day (15 oktober) zetten we dan ook het belang van de uitbouw van goede water- en sanitaire voorzieningen nogmaals in de verf. Jonge kinderen krijgen gemiddeld drie keer per jaar diarree in ontwikkelingslanden. Slechts 39% van hen wordt behandeld. Daardoor doodt diarree meer kinderen jonger dan vijf jaar dan malaria, aids en mazelen samen. Door de uitbouw van goede water- en sanitaire voorzieningen te ondersteunen, helpen we aandoeningen zoals diarree en cholera te voorkomen.

Zorgen voor veilig water
Hoe verder mensen moeten lopen voor veilig water, hoe groter de kans dat ze vervuild water drinken en ziek worden. Wij helpen op twee manieren. We herstellen en bouwen water- en sanitaire voorzieningen, zoals latrines, wasplatforms en waterinstallaties. Onze lokale aanwezigheid en wetenschappelijke onderbouwde werking hebben daarbij enorme voordelen. We helpen echt!

Van deur tot deur
Daarnaast informeren en sensibiliseren we de bevolking. Want hoe beter ze het belang van hygiëne kennen, hoe meer ziektes ze kunnen voorkomen. Onze lokale aanwezigheid is een enorm voordeel. Via onze Rode Kruisverenigingen ter plaatse bereiken we echt iedereen. Vrijwilligers gaan van deur tot deur om mensen te informeren over gezondheidsthema’s zoals het belang van proper water, hygiëne, enzovoort.

 

CEBaP haalt prestigieus onderzoeksproject binnen

Onder leiding van het CEBaP, de Wetenschappelijk Coördinator Humanitaire Diensten en het Centre for Evidence-Based Health Care (Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika) wordt er een grondig wetenschappelijk literatuuroverzicht gemaakt over de effectiviteit van WASH interventies (Water, Sanitatie en Hygiëne) op gedragsverandering (bvb. handen wassen) in ontwikkelingslanden. 

RKV zal op basis van de gevonden wetenschappelijke studies eind 2016 een rapport publiceren dat regeringen van ontwikkelingslanden en internationale instanties kunnen gebruiken om wetenschappelijk onderbouwde WASH programma's aan de lokale bevolking aan te bieden.

De funding van dit project werd toegekend via 3ie (International Initiative for Impact Evaluation, http://www.3ieimpact.org/), een internationale NGO die subsidies geeft aan projecten die het beleid en programma's in ontwikkelingslanden wetenschappelijk onderbouwen.


Verwante items

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: