Gevechten Zuid-Soedan dwingen medisch personeel ziekenhuis te verlaten

13/07/15

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) blijft diep bezorgd over de toestand in Zuid-Soedan. Hevige gevechten in Kodok dwongen dokters en verpleegsters om het plaatselijke ziekenhuis te verlaten.

Op 5 juli kwam het ziekenhuis – waar een chirurgisch team van ICRC aan de slag was – onder kruisvuur te liggen. Twee mensen, waaronder één patiënt, kwamen om het leven en 11 anderen werden gewond. Het ziekenhuis zelf liep heel wat materiële schade op.

Gezien de hevigheid van de gevechten, moest het medisch personeel het ziekenhuis verlaten. Daarop stierven nog eens 11 mensen omdat ze niet tijdig en met de nodige zorg behandeld konden worden. Ook de patiënten die al aanwezig waren in het ziekenhuis voor de gevechten, moeten nu verder met een minimum aan medische zorgen.

Het chirurgisch team van het ICRC zal pas terugkeren indien hun veiligheid gegarandeerd kan worden. Het ICRC roept alle betrokken partijen dan ook op om de mensen die betrokken zijn bij humanitaire hulp te beschermen, hun werk te respecteren, de veiligheid van deze personen te waarborgen, en hun bewegingsvrijheid te garanderen.

 


Verwante items

 • De Syrische Rode Halve Maan is in shock na de dood van één van haar vrijwilligers, Moham Zakaria Al-Ahmad. Hij kwam gisteren om het leven tijdens een hulpmissie in Deir Ezzour. Een andere vrijwilliger, Rashed Al-Dandal, raakte gewond. De Syrische Rode Halve Maan roept alle betrokken partijen in…

  Lees meer...
 • Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Somalische Rode Halve Maan zijn opnieuw in diepe rouw na de bomaanslag in de drukke straten van Mogadishu gisteren. Meer dan 200 mensen werden gedood, waaronder al zeker 5 lokale Rode Halvemaanvrijwilligers. Dit aantal kan nog toenemen aangezien…

  Lees meer...
 • Het Internationale Rode Kruiscomité is verontrust over de honderden burgers die afgelopen veertien dagen het slachtoffer werden van aanslagen in Syrië.  "Afgelopen twee weken werd de strijd in verschillende gebieden in Syrië steeds heviger. Dit gaat gepaard met steeds meer burgerslachtoffers.

  Lees meer...
 • In Jemen zijn 750.000 mogelijke gevallen van cholera waargenomen waardoor dit de ergste sanitaire crisis van een te voorziene ziekte is geworden. Het Internationale Rode Kruiscomité verwacht dat er tegen het einde van dit jaar nog 250.000 mensen extra getroffen zullen worden door de…

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: