Dodelijke aanval op medewerkers in Mali

31/03/15

 

Het Internationale Rode Kruis is ontzet door de dood van een van zijn medewerkers in Mali. Een vrachtwagen met Rode Kruishulp werd op 30 maart aangevallen. Bij de aanval raakte ook een andere Rode Kruismedewerker gewond.

Het Rode Kruis veroordeelt de aanval en vraagt alle partijen van het conflict om humanitaire medewerkers te respecteren en te beschermen.

“Het overlijden van onze collega en vriend Hamadoun is een grote schok. Hij reed met een vrachtwagen van Gao naar Niamey, in buurland Niger, om er de broodnodige medische apparatuur in te zamelen voor het ziekenhuis in Gao. Zijn dood is niet alleen een verlies voor zijn familie en het Rode Kruis, maar het raakt ook de levens en welzijn van tienduizenden mensen.” 
Yasmine Praz Dessimoz, hoofd van de operaties in Noord- en West-Afrika.

Hamadoun werd vergezeld door een lid van het Malinese Rode Kruis ten tijde van de aanval. Deze raakte gewond, maar is nu stabiel. De precieze omstandigheden van het incident blijven onduidelijk, maar de vrachtwagen van het Rode Kruis droeg duidelijk het Rode Kruisembleem dat beschermd is onder het internationaal humanitair recht.

"De humanitaire situatie in het noorden van Mali is zorgwekkend en onze teams werken hard om de getroffen gemeenschappen te ondersteunen", zegt Yasmine Praz Dessimoz. "Maar het ICRC is bezorgd over de toename van geweld tegen hulpverleners, die hen verhindert hulp te bieden aan mensen in nood.”

Het ICRC roept alle partijen van het conflict op om de burgerbevolking te beschermen en ervoor te zorgen dat humanitaire hulpverleners hun taken kunnen uitvoeren.

Het Rode Kruisembleem moet altijd worden gerespecteerd.


Verwante items

 • Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC)  is ontzet over de menselijke tol die het toenemende geweld in de Gazastrook eist. De vele doden en gewonden maken nogmaals pijnlijk duidelijk dat de betrokken partijen alle mogelijke voorzorgen moeten nemen om de bevolking te beschermen.  Voor de…

  Lees meer...
 • Afgelopen twee jaar ging er geen week voorbij zonder geweld op een hulpverlener of medische faciliteiten. Hulpverleners mogen echter NOOIT een doelwit zijn. Op deze 8ste mei, Internationale Dag van het Rode Kruis, staan wij hier extra bij stil want zelfs in tijdens van oorlog zijn er regels. Beter…

  Lees meer...
 • Vandaag, 3 mei 2018, is het dag op dag twee jaar geleden dat de Veiligheidsraad van de VN resolutie 2286 unaniem aannam en aanvallen op medisch personeel en faciliteiten veroordeelde. Meer dan 80 landen, waaronder België, steunden deze resolutie. Bij de aanname van de resolutie benadrukte…

  Lees meer...
 • Twee dagen lang was Brussel de uitvalsbasis voor de 2de Internationale conferentie over de toekomst van Syrië en de Regio. Ook het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) was aanwezig en maakt meermaals duidelijk dat enkel een politieke oplossing een einde kan maken aan het Syrische conflict:…

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: