Dit is het noodopvangkamp in Sijsele

04/09/15

Op vrijdag 28 augustus kreeg Rode Kruis-Vlaanderen de vraag van de federale overheid om zo snel mogelijk nieuwe noodopvang te creëren voor asielzoekers. We kwamen meteen in actie om het voormalige militaire kwartier van Sijsele in orde te krijgen. Amper een week later zijn de eerste asielzoekers aangekomen in het doorstroomcentrum.

Actie en deskundigheid

We hebben dit kunnen doen dankzij de samenwerking met onze collega’s van Artsen zonder Grenzen die ons logistiek ondersteund hebben. Op die manier konden we snel materiaal laten aanrukken om in twee grote hangars aparte slaapruimtes te maken. We hebben bedden, lakens, wasmachines, sanitaire containers, … geïnstalleerd om te voorzien in 3 van de 4 B’s (Bed, Bad en Brood) die noodzakelijk zijn om degelijke opvang te kunnen garanderen. Een dak boven het hoofd, voedsel en de nodige veiligheid met een minimum aan comfort: dit draait allemaal rond de meest elementaire zorgen.

Sinds donderdagavond 3 september wordt ook de 4e B (Begeleiding) gegarandeerd. Tot dinsdagochtend  8 september gebeurt dit door tientallen vrijwilligers van het Rode Kruis. Vanaf dinsdag nemen 35 werknemers hun taken over.

Open centrum

Het noodopvangkamp in Sijsele is een “open” centrum. Mensen kunnen er dus vrij in- en uitlopen. We vragen wel aan bewoners van het noodopvangkamp om tussen middernacht en 6u ’s ochtends binnen te blijven. We verlenen er eerste hulp bij medische problemen, verzorgen een beperkt aanbod aan activiteiten en beantwoorden de eerste vragen van de bewoners over hun asielprocedure. De bewoners zullen in het noodopvangkamp ook Nederlandse les krijgen en een maatschappelijke vorming over België.

Verschil tussen noodopvangkamp en opvangcentrum?

 • Het grootste verschil is de tijdelijkheid ervan en het type opvang (humanitaire noodopvang).
 • De aard van de opvang is in het noodopvangkamp eerder ‘basic’ en richt zich voornamelijk op de basisbehoeften. Het voormalige militaire kwartier in Sijsele is een geschikte locatie voor het opstarten van zo’n tijdelijk noodopvangkamp. Op deze site bevinden zich immers een aantal grote en voldoende uitgeruste hallen die op korte termijn beschikbaar waren.

Afspraak met de overheid is dat het gaat om tijdelijke bufferplaatsen met als bedoeling de opgevangen asielzoekers zo snel mogelijk door te verwijzen naar de bestaande opvangcentra en nog te openen opvangplaatsen.

 

 


Verwante items

 • Vandaag sluit het noodopvangcentrum in Sijsele officieel de deuren. Bewoners die er nog verbleven kregen eerder deze maand al een plekje toegewezen in één van de reguliere opvangcentra, maar afgelopen week werd er nog hard gewerkt om het voormalige militaire kwartier leeg te halen. Begin september…

  Lees meer...
 • Bijna dag op dag één jaar na de opening van het eerste noodopvangkamp voor asielzoekers gaan de deuren van de opvangplaats in Sijsele opnieuw dicht. De komende maanden volgen ook andere centra die afgelopen jaar in het kader van de meest recente asielcrisis geopend werden. In de reguliere centra…

  Lees meer...
 • De federale regering heeft beslist om een dertigtal opvangcentra voor asielzoekers in ons land te sluiten. Dit omdat het aantal nieuwe asielzoekers blijft afnemen. Voor Rode Kruis-Vlaanderen betekent dit de sluiting van 9 noodopvangcentra. De sluiting van deze asielcentra zal gefaseerd verlopen in…

  Lees meer...
 • Op de internationale dag van het kind, vond in het noodopvangcentrum voor asielzoekers in Houthalen-Helchteren een evenement plaats voor alle kinderen die in het centrum verblijven. De 138 kinderen werden in zes verschillende leeftijdsgroepen ingedeeld en konden genieten van een animatieaanbod…

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: