4 miljoen euro nodig na cycloon Pam

16/03/15

Volgens de internationale Rode Kruis Federatie werden ongeveer 7.000 huishoudens getroffen door typhoon Pam in Vanuatu. Het gaat dan vooral om gezinnen die door de kracht van de tropische storm hun huis zijn kwijt geraakt. Zij hebben dringend nood aan een (tijdelijk) dak boven hun hoofd, maar ook aan zuiver drinkwater en voedsel.

De federatie doet dan ook een noodoproep voor 4 miljoen euro om de hulpverlening verder te zetten.

Sinds het begin van de noodsituatie verdeelt het Rode Kruis hygiënekits,  eerste hulpkits en shelterkits.  In die laatste zit bijvoorbeeld een dekzeil, gereedschap, nagels, touw enz… Maar jerrycans om zuiver drinkwater te kunnen vervoeren zijn bijvoorbeeld ook nodig.

Ondertussen zijn extra gespecialiseerde teams van het Rode Kruis onderweg naar het rampgebied om de situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Het gaat om de FACT teams – wat staat voor Field Assesment Coordination Team. Ze staan voor een moeilijke opdracht omdat Vanuatu alleen al bestaat uit meer dan 80 eilanden die op relatief grote afstand van mekaar liggen. Bovendien is het weer er momenteel nog steeds stormachtig en noodhulp kan voorlopig enkel via de lucht worden aangevoerd (met helikopters en kleine vliegtuigjes) – dat is momenteel behalve een hachelijke onderneming ook bijzonder duur. Het geld dat via het Rode Kruis wordt ingezameld gaat dus ook naar het transport van die noodhulpgoederen.


Verwante items

  • De komst van tyfoon Maria zorgt voor bijzonder zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen in Japan. Het noodweer heeft intussen al aan tientallen mensen het leven gekost en meer dan anderhalf miljoen mensen hebben hun huis verlaten en worden in veiligheid gebracht door de autoriteiten.

    Lees meer...
  • De Syrische Rode Halve Maan en de Verenigde Naties zijn erin geslaagd om gisteren, zondag 18 september, enkel steden in Syrië te bevoorraden met humanitaire hulp. Eindelijk goed nieuws sinds het staakt-het-vuren vorige week van start ging.

    Lees meer...
  • Voor het eerst in vier jaar tijd heeft een hulpkonvooi de belegerde stad Harasta in Syrië kunnen bereiken. 29 vrachtwagens van de Verenigde Naties, het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Syrische Rode Halve Maan bracht levensmiddelen, hygiënische producten en medicijnen en dat voor zo'n…

    Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: