Activiteiten rond Wereldvluchtelingendag

20 juni staat ieder jaar opnieuw in het teken van vluchtelingen en staan we extra stil bij de kracht en de moed van miljoenen mensen op de vlucht.

Bruggen bouwen


Het opvangcentrum in Heusden-Zolder haalt Wereldvluchtelingendag aan om bruggen te slaan tussen de inwoners van Heusden-Zolder en de verzoekers om internationale bescherming die in de gemeente wonen en leven. Iedereen kan er genieten van muziek van Jeugdharmonie KH de Heideglam, het inleefspel in de Berencaravan, de theatervoorstelling 'Zielzoekers' of de vertoning van 'Je n'aime plus la mer'. Verder voorziet het opvangcentrum ook de nodige kinderanimatie.

Praktische info
- Het programma start om 19u. De theatervoorstelling begint om 20u15 en de film om 21u30.
- Locatie: opvangcentrum Heusden-Zolder - Kapselstraat 73 bus 2 - 3555 Heusden-Zolder

Cultureel avondje uit

In samenwerking met Cinema Cartoon's en de Arenbergschouwburg organiseren we een culturele avond om aandacht te vragen voor Wereldvluchtelingendag. Naast verschillende optredens en een Q&A met Ish Ait Hamou kan je er die avond ook genieten van een kosmopolitisch buffet en een lekker drankje.

Praktische info

 • Programma:
  - 19u15 - optreden Carlos Diaz
  - 20u - vertoning kortfilm "Klem" (regie: Ish Ait Hamou)
  - 20u30 - Q&A met Ish Ait Hamou en Andres Lübbert
  - 21u - optreden van Marcelo Moncada (saxofoon)
  - 21u30 - stand-up comedy met Nigel Williams

  Locatie: Cinema Cartoon's - Kaasstraat 4/6 - 2000 Antwerpen

  Tickets: via https://tickets.cinemacartoons.be

Je n'aime plus la mer

In de film "Je n’aime plus la mer" focust filmmaker Idriss Gabel op aantal kinderen die naar België zijn gevlucht en vertelt hij hun verhaal vanuit hun perspectief en in hun woorden. In het kader van Wereldvluchtelingendag kan je deze aangrijpende film op donderdag 20 juni 2019 gratis bekijken in het S.M.A.K.

Ze komen uit Afghanistan, Iraq of Eritrea. Samen met hun ouders zijn zij ontsnapt aan oorlog en vervolging. Zij zijn op de vlucht gedwongen en ondanks hun prille jaren hebben zij al vele beproevingen moeten doorstaan voordat zij Europa bereiken. Anderen is het nooit gelukt om deze tocht te voltooien; zij zijn verzwolgen door de Middellandse Zee, omgekomen in de bergen of verdwenen in de mensenhandel.

Maar hoe maak je, eenmaal aangekomen in België, een nieuwe start? Hoe vind je een plekje voor jezelf in een omgeving die zo verschillend is van het dorp of de stad waar je vandaan komt? Hoe ziet je leven er uit op het Belgische platteland in een opvangentrum van het Rode Kruis waar het lange wachten op een erkenning van jouw status als vluchteling.

Praktische informatie

- Programma: start voorzien om 20u
- Locatie:  S.M.A.K. - Jan Hoetplein 1 - 9000 Gent).
- Duur: 68 minuten (Frans gesproken, Nederlands ondertiteld).
- De toegang is gratis!

Iedereen op het veld

Na de geweldig succesvolle edities van de voorbije jaren, organiseren Belgian Football, Rode Kruis-Vlaanderen, Croix-Rouge de Belgique, Voetbal Vlaanderen, ACFF en Fedasil een nieuwe feesteditie van het integratieproject 'Iedereen Op het Veld'!

Op Wereldvluchtelingendag nemen opvangcentra en sociale organisaties het tegen elkaar op in adembenemende voetbalduels! Ambiance verzekerd!

Praktische informatie

- Programma: van 10u tot 17u
- Locatie: Belgian Football Centre - Rue de Bruxelles 486 - 1480 Tubeke