Zet je beste beentje voor én steek je arm uit de mouw

-

De maand mei is een zalige periode: de lente is dan echt in het land en er staan heel wat lange weekends voor de deur. Maar voor patiënten die bloed of plasma nodig hebben is dat minder goed nieuws. Tijdens die verlengde weekends gaan heel wat donoren op reis, genieten ze van een fietstochtje of terrasje, ... Doneren komt er dan vaak niet van. Nochtans hebben patiënten - waaronder heel wat kankerpatiënten - jouw hulp net dan extra hard nodig.

Trappen voor Kom op tegen Kanker

Het verlengde weekend van 10 tot en met 13 mei staat helemaal in het teken van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Duizenden mensen gespen dan hun fietshelm vast, klikken hun schoenen in de pedalen en fietsen ten voordele van de strijd tegen kanker. Ook onze organisatie zet haar schouders onder dit event en gaat die dagen actief op zoek naar nieuwe bloed(plaatjes)donoren. Want patiënten met leukemie of kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, moeten regelmatig bloedplaatjes krijgen. Hun bloedplaatjesniveau kan - omwille van de behandeling - zo laag zakken dat ze spontane bloedingen krijgen en dat is levensgevaarlijk.

Meer info over de 1000 km voor Kom op tegen Kanker

Steek die arm uit de mouw

Daarom roepen we iedereen op om (kanker)patiënten te helpen door extra te komen doneren voor en na het verlengde weekend van 10 mei.

Ja, ik kom graag langs om te doneren

Mia, die enkele jaren geleden leukemie kreeg, getuigt hieronder over het belang van het bloed geven.

Wist je dat?

  • Bloedplaatjes, dat zijn de kleinste celfragmenten in je bloed, zijn slechts 5 dagen houdbaar. Tijdens lange weekends is het dus altijd een extra uitdaging om de voorraad op peil te houden.
  • Bloedplaatjes zorgen ervoor dat het bloed stolt als dat nodig is.
  • Iedere volwassene beschikt over zo'n 150 tot 400 miljard bloedplaatjes per liter bloed.
  • Door één zakje bloed te geven, help je meer dan één patiënt. We splitsen het afgenomen bloed in drie belangrijke delen: plasma, rode bloedcellen en bloedplaatjes omdat een patiënt alleen het bloedbestanddeel toegediend kan krijgen dat hij nodig heeft.
  • Om deze mensen te helpen, hebben we in Vlaanderen elk jaar maar liefst zo'n 15.000 bloedplaatjesdonaties nodig.