7 wetenschappelijk onderbouwde looptips
Ook onze collega's van CEBaP, Centre for Evidence-Based Practice, zetten hun beste beentje voor tijdens de Antwerp 10 Miles & Marathon. Niet alleen omdat ze zelf meelopen, maar ook omdat ze onze ambassadeur Ruth Beeckmans en alle lopers van #TeamRodeKruis de nodige - wetenschappelijk onderbouwde - looptips bezorgen.
- Een graduele opbouw van inspanningen helpt spierpijnen na het trainen te voorkomen. Volg daarom de 10% regel! Dit betekent dat je jouw inspanningen met niet meer dan 10% per week vermeerdert.
- Schokabsorberende zooltjes kunnen spierpijnen bij lopers verminderen. Het gebruik ervan is echter enkel aan te bevelen in het geval van klachten of steeds terugkomende letsels. Informeer je hierover dus eerst even bij je huisarts, sportarts of orthopedist.
- Heb je net gegeten? Of net veel gedronken? Ga dan niet meteen trainen! Dit om steken in de zij tijdens het lopen te vermijden.
- In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, is het correct stretchen niet gevaarlijk en niet nadelig voor je sportprestatie. Hierbij is het belangrijk dat je niet plots start met stretchen, stretcht in vermoeide toestand en dat je ook niet éénmalig stretcht. Het is echt noodzakelijk om dit bij iedere sportinspanning in te plannen.
- Afkoelen of "cooling down" doe je door de intensiteit van het sporten geleidelijk aan af te bouwen. Als hardloper kan je bijvoorbeeld op het einde van de training nog enkele rondjes op een traag tempo lopen. Deze cooling down heeft geen effect op spierpijn die het gevolg is van een sportinspanning.
- Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat sportdranken een rol spelen in preventie van sportletsels of krampen.
- Het is niet nodig om een gewricht met tape te ondersteunen indien er zich nog geen voorafgaand letsel heeft voorgedaan. Enkel als secundaire preventiemaatregel én na raadpleging van een arts heeft dit zin.
#TeamRodeKruis
Actrice Ruth Beeckmans geeft alvast het goede voorbeeld en is onze ambassadeur tijdens de Antwerp 10 Miles & Marathon. Wil jij ook deel uitmaken van #TeamRodeKruis?
Wist je trouwens dat we al in 2012 een evidence-based sportletselpreventierichtlijn ontwikkelden op vraag van de Vlaamse overheid? Je leest er meer over op www.gezondsporten.be.