Lezing: hoe interpreteer je de Verdragen van Genève 70 jaar na het ontstaan ervan?

Lezing: internationaal humanitair recht

Sinds de goedkeuring van de vier Verdragen van Genève in 1949 werden ze in de praktijk al meer dan eens op de proef gesteld. De interpretatie van de Verdragen werd in de loop der jaren dan ook verfijnd. In 2011 startte het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) aan een vernieuwingsproject om de commentaren op de Verdragen bij te werken, aangezien de vorige versie dateert van de jaren '50. Het belangrijkste doel hiervan? Mensen inzicht geven in het internationaal humanitair recht zoals het vandaag bestaat zodat dit ook effectief toegepast kan worden in huidige gewapende conflicten.

Tijdens deze lezing komt Jean-Marie Henckaerts, hoofd van de 'Commentaries unit' van ICRC in Genève, dit project voorstellen en een aantal van de belangrijkste bevindingen uit het vernieuwde Commentaar op op het derde Verdrag van Genève toelichten. Dit Engelstalig evenement wordt georganiseerd ter gelegenheid van de 13e editie van de Frits Kalshoven Competitie, een wedstrijd rond het internationaal humanitair recht voor rechtenstudenten, mede georganiseerd door het Nederlandse Rode Kruis.

Praktische info

 • Datum: 10 februari 2020 (18u tot 21u)
 • Programma:
  • 18u - registratie
  • 18u30-19u30: walking dinner
  • 19u30-21u - lezing door Jean-Marie Henckaerts 'Hoe interpreteer je de Verdragen van Genève 70 jaar na het ontstaan ervan?'
  • Locatie: Motstraat 42 - 2800 Mechelen (gebouw Sango)
  • Prijs: inkom is gratis, maar inschrijven is wel verplicht voor 3 februari 2020

Schrijf hier in

Meer info? Contacteer ons via humanitair.recht@rodekruis.be of op 015 44 35 19

Locatie

Motstraat 42
2800 Mechelen

Bekijk op Google Maps