Nood aan bloedplaatjes

-

Rond de feestdagen 1 en 25 mei en 5 juni is er ook extra nood aan bloedplaatjesdonoren. Bloedplaatjes zijn immers maar 5 dagen houdbaar. Kreeg je een uitnodiging voor een van de bloedinzamelingen in mei? Dan doen we een warme oproep om zéker langs te komen in het donorcentrum of op de bloedinzameling bij jou in de buurt!

Bloedplaatjes, slechts 5 dagen houdbaar

Bloedplaatjes zijn de kleinste celfragmenten in je bloed. Een volwassene beschikt over zo’n 150 tot 400 miljard bloedplaatjes per liter bloed. De bloedplaatjes zorgen er onder andere voor dat het bloed stolt als dat nodig is. Bloedplaatjes hebben een erg beperkte bewaartijd. Tijdens feestdagen en lange weekends is het dus een extra uitdaging om de voorraad op peil te houden.

Vaak levensnoodzakelijk bij chemotherapie

Een transfusie met bloedplaatjes redt het leven van heel wat mensen. Bijvoorbeeld patiënten met leukemie of kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. Door de chemotherapie kan het bloedplaatjesniveau zo laag zakken dat de patiënt spontane bloedingen kan krijgen. Bloedplaatjes toedienen is dan levensnoodzakelijk.

Met één donatie help je verschillende mensen!

Door één zakje bloed te geven, help je meer dan één patiënt. Want in de huidige geneeskunde krijgt een patiënt alleen het bloedbestanddeel toegediend dat hij nodig heeft.Daarom splitsen wij het afgenomen bloed in de drie belangrijke delen: plasma, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Maar ook buiten de verlengde weekends blijven kankerpatiënten op jouw hulp rekenen. Door bloed(plaatjes) te geven bijvoorbeeld kan jij écht levens redden!

Wil je kankerpatiënten graag extra helpen door bloed(plaatjes) te doneren? 

Maak je afspraak om levens in jouw buurt te redden! 

Mia Bonhomme kreeg enkele jaren geleden een zware diagnose: leukemie. Haar jongste dochter is op dat moment net geen drie jaar oud. Dagelijks beseft ze dat ze het aan haar donor te danken heeft dat ze hier nog zit. 

Patiënten met leukemie of kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, moeten regelmatig bloedplaatjes krijgen. Soms kan hun bloedplaatjesniveau zo laag zakken dat ze spontane bloedingen krijgen en dat is levensgevaarlijk. Andere patiënten hebben dan weer nood aan bloed na een zware operatie.

Om deze mensen te helpen, hebben we in Vlaanderen elk jaar maar liefst 265.000 bloeddonaties en 13.000 bloedplaatjesdonaties nodig. Jouw hulp is dus meer dan welkom!

Na bloed geven voor patiënten ook trappen tegen kanker!

Het verlengde weekend van 25 mei tot en met 28 mei staat helemaal in het teken van de 1000km voor Kom op tegen Kanker. Duizenden mensen gespen dan hun fietshelm vast, klikken hun schoenen vast in de pedalen en fietsen ten voordele van de strijd tegen kanker. Rode Kruis-Vlaanderen gaat tijdens dit event actief op zoek naar nieuwe bloed(plaatjes)donoren.

Surf naar 1000km.be voor meer info over het fietsweekend voor Kom op tegen Kanker.