Introductiedag internationaal humanitair recht

25/11/17


Op 25 november 2017 worden op één introductiedag de basisthema’s van het internationaal humanitair recht behandeld. In de voormiddag gaan we in op de bronnen, het toepassingsgebied en de actoren van het IHR, waarbij er de nodige aandacht is voor praktijkoefeningen. Na de lunchpauze gaan we in op de regels met betrekking tot middelen en methoden van oorlogsvoering. We sluiten de dag af met een sessie over de naleving van het IHR en de uitdagingen hieraan verbonden. De lezingen worden gegeven door sprekers met verschillende achtergrond.

Programma

 • 09u30 - 12u00 Inleiding tot het internationaal humanitair recht
 • 12u00 - 12u30 Lunch
 • 12u30 - 14u15 De middelen en methoden van oorlogsvoering
 • 14u15 - 14u30 Pauze
 • 14u30 - 16u15 De naleving van het internationaal humanitair recht
 • 16u15 - 16u30 Concluderen

Locatie

Park Room - Royal Library Meeting Center, Kunstberg/Keizerslaan 2 - 1000 Brussel (Trein-, tram-, bus- en metrohaltes liggen op minder dan 3 minuten wandelen)

Prijs

75 euro, inclusief broodjeslunch.

 

Inschrijven!De introductiedag is erkend door de Orde van Vlaamse Balies voor 6 juridische punten. De opleiding is ook erkend door het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding. Het IGO neemt voor magistraten, gerechtelijke stagiairs en personeelsleden van de rechterlijke orde de kosten op zich. Indien u in een van deze categorieën valt, gelieve dit dan aan te geven bij uw inschrijving online of door een e-mail te sturen naar humanitair.recht@rodekruis.be.  

Voor hen die zich inschrijven doch niet effectief aanwezig zijn neemt het Instituut voor gerechtelijke opleiding de eventuele kosten niet ten laste. Vervanging door een collega is evenwel toegestaan, die dan met vermelding van naam en functie tekent naast de naam van de vervangen collega.

Meer vragen? Mail ons op humanitair.recht@rodekruis of bel naar 015/44 35 05. 


Verwante items

 • Van 20 tot 24 februari 2017 vindt de 11de editie van de Frits Kalshoven International Humanitarian Law Competition plaats in Mechelen en Den Haag. Deze Engelstalige competitie daagt studenten recht uit om het internationaal humanitair recht (IHR) in praktijk te brengen. Over Prof. dr. Frits…

  Lees meer...
 • Het Rode Kruis was de eerste neutrale getuige van de onmenselijke humanitaire gevolgen van een atoombom. Sinds 1945 dringt het Rode Kruis er dan ook op aan deze wapens nooit meer te gebruiken. Op 7 juli 2017 hebben 122 staten een verdrag aangenomen dat een verbod op nucleaire wapens vastlegt. Een…

  Lees meer...
Kunstberg 2 1000 Brussel
Bekijk op Google Maps

Deel dit event:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: