Introductie opleiding internationaal humanitair recht - 2021

-

Altijd al willen weten welke regels er gelden in een oorlog? Welke verschillende soorten gewapende conflicten er zijn? Welke beperkingen er zijn op het gebruik van wapens in gewapende conflicten? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Tijdens onze jaarlijkse Introductie opleiding leggen we de basisthema’s van het internationaal humanitair recht (IHR) uit. Om tegemoet te komen aan de COVID-19 maatregelen, wordt deze vorming opgedeeld in twee sessies en verloopt deze volledig online. Uiteraard blijft er voldoende ruimte voor interactie en oefeningen.

Op donderdagavond 27 mei worden de bronnen, het toepassingsgebied en de actoren van het IHR belicht. Op zaterdagnamiddag 29 mei gaan we in op de regels met betrekking tot middelen en methoden van oorlogsvoering en de naleving van het IHR en de uitdagingen hieraan verbonden. De lezingen worden gegeven door experten met een verschillende achtergrond binnen het vakgebied IHR. 

Schrijf je hier in

Programma

Donderdag 27 mei

 • 18u45 – 19u45 Inleiding tot het internationaal humanitair recht: deel 1
 • 19u45 – 20u00 Pauze
 • 20u00 – 21u00 Inleiding tot het internationaal humanitair recht: deel 2

Zaterdag 29 mei

 • 12u30 – 14u00 De middelen en methoden van oorlogsvoering (Kapitein Marie Van Hoofstat)
 • 14u00 – 14u15 Pauze
 • 14u15 – 15u45 Naleving van het internationaal humanitair recht (Thomas Van Poecke, KU Leuven)
 • 15u45 – 16u15 Casusoefeningen

Praktische info 

Locatie

Online (concrete informatie volgt na inschrijving)

Inschrijven

Schrijf je hier in

 • Prijs: 25 euro

 • Betaling: je inschrijving is pas geldig na de storting van het deelname-bedrag op rekeningnummer BE24 7310 1827 1438 van vzw Rode Kruis-Vlaanderen Internationaal, met vermelding van jouw ‘NAAM+VOORNAAM +INTRODUCTIE IHR 2021’. Na ontvangst van betaling krijg je een definitieve bevestiging van inschrijving.

 • Bij annulering tot 2 weken voor de aanvang van de opleiding (op 27 mei 2021) betalen wij je het volledige inschrijvingsgeld terug. Bij annulering 1 week voor aanvang van de lessenreeks wordt de helft van het inschrijvingsbedrag terugbetaald. Bij annulering minder dan 1 week voordien kan geen terugbetaling meer worden voorzien

 • Inschrijven kan t.e.m. 20 mei 2021.

Download de flyer

Attest van deelname

Na het volgen van de opleiding ontvang je hiervan een attest.

Erkenning Instituut Gerechtelijke Opleiding

De opleiding werd erkend door het Intituut voor Gerechtelijke Opleiding, die de inschrijvingskosten op zich neemt voor magistraten, gerechtelijke stagiairs en personeelsleden van de rechterlijke orde. Voor diegenen die zich inschrijven maar niet effectief aanwezig zijn neemt het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding de eventuele kosten niet ten laste.

Erkenning Orde van Vlaamse Balies

Aan de opleiding worden 5 juridische punten (voor advocaten) toegekend door de Orde van de Vlaamse Balies.

Meer info

Voor meer informatie over deze introductiedag kan je steeds terecht op humanitair.recht@rodekruis.be of 015 44 35 25.