Introductie internationaal humanitair recht (IHR)

-

Altijd al willen weten welke regels er gelden oorlog? Welke verschillende soorten gewapende conflicten er zijn? Welke beperkingen er zijn op het gebruik van wapens in gewapende conflicten? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Ook tijdens deze buitengewone periode organiseren we onze jaarlijkse introductieopleiding waarop de basisthema’s van het internationaal humanitair recht worden toegelicht. Om tegemoet te komen aan de COVID-19 maatregelen, zal deze vorming uitzonderlijk worden opgesplitst in twee sessies en geheel digitaal verlopen. Uiteraard is er ruimte voorzien voor interactie en oefeningen.

Op donderdagavond 19 november worden de bronnen, het toepassingsgebied en de actoren van het IHR belicht. Op zaterdagnamiddag 21 november gaan we in op de regels met betrekking tot middelen en methoden van oorlogsvoering en de naleving van het IHR en de uitdagingen hieraan verbonden. De lezingen zullen worden gegeven door experten met een verschillende achtergrond binnen het vakgebied IHR, waaronder kolonel Chris De Cock en dr. Luca Ferro.

Schrijf je hier in

Programma

Donderdag 19 november

 • 19u00 – 19u45 Inleiding tot het internationaal humanitair recht: deel 1
 • 19u45 – 20u00 Pauze
 • 20u00 – 20u45 Inleiding tot het internationaal humanitair recht: deel 2

Zaterdag 21 november

 • 12u30 – 14u00 De middelen en methoden van oorlogsvoering
 • 14u00 – 14u20 Pauze
 • 14u20 – 15u50 Naleving van het internationaal humanitair recht
 • 15u50 – 16u00 Pauze
 • 16u00 – 16u45 Casus oefeningen
 • 16u45 – 17u00 Conclusies

Praktische info en inschrijving

 • Locatie: online (concrete informatie volgt na inschrijving)
 • Prijs: 25 euro

Betaling: je inschrijving is pas geldig na de storting van het deelname-bedrag op rekeningnummer BE24 7310 1827 1438 van vzw Rode Kruis-Vlaanderen Internationaal, met vermelding van jouw ‘NAAM+VOORNAAM +INTRODUCTIEDAG IHR 2020’. Na ontvangst van betaling krijg je een definitieve bevestiging van inschrijving.

Inschrijven kan t.e.m. 13 november.

Na het volgen van de opleiding ontvang je hiervan een attest.

Erkenning Instituut Gerechtelijke Opleiding

De opleiding werd erkend door het Intituut voor Gerechtelijke Opleiding en neemt de inschrijvingskosten op zich voor magistraten, gerechtelijke stagiairs en personeelsleden van de rechterlijke orde. Voor diegenen die zich inschrijven maar niet effectief aanwezig zijn neemt het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding de eventuele kosten niet ten laste. Vervanging door een collega is wel toegestaan, die dan met vermelding van naam en functie tekent naast de naam van de vervangen collega.

Erkenning Orde van Vlaamse Balies

Aan de opleiding worden 6 juridische punten toegekend door de Orde van de Vlaamse Balies.

Meer info

Voor meer informatie over deze introductiedag kan je steeds terecht op humanitair.recht@rodekruis.be of 015 44 35 25.

Download de flyer