Honderden Rode Kruisvrijwilligers herdenken collega-hulpverleners tijdens indrukwekkende Last Post-ceremonie

Afgelopen twee jaar ging er geen week voorbij zonder geweld op een hulpverlener of medische faciliteiten. Hulpverleners mogen echter NOOIT een doelwit zijn. Om dit humanitair probleem aan te kaarten én omgekomen collega-hulpverleners te herdenken, trekken meer dan 400 Rode Kruisvrijwilligers op zaterdag 5 mei naar de Menenpoort in Ieper.

De Last Post-ceremonie van zaterdag 5 mei staat volledig in het teken van de herdenking van overleden Rode Kruishulpverleners. Zij stierven terwijl ze anderen probeerden te helpen, iets wat nooit zou mogen gebeuren.

Een indrukwekkende stoet van meer dan 400 Rode Kruisvrijwilligers wandelt van op de Grote Markt naar de Menenpoort, voorafgegaan door The Flanders Red Cross Pipe Band. Daar leggen ze samen met gemeenschapsvoorzitter Philippe Lambrecht een krans neer. De organisatie herdenkt niet alleen recente slachtoffers, maar al haar gesneuvelde hulpverleners sinds de Eerste Wereldoorlog.

#NotATarget

Zelfs in tijden van oorlog zijn er regels, of beter: tijdens oorlog gelden er zéker regels. Gewonden en zieken moeten áltijd beschermd worden en dat staat neergeschreven in het internationaal humanitair recht. Met de internationale Rode Kruiscampagne #NotATarget wil de organisatie net de aandacht vestigen op hulpverleners die vandaag de dag nog altijd te vaak zelf het doelwit zijn tijdens gewapende conflicten. Aanvallen op hulpverleners en medische faciliteiten zijn immers een dubbele catastrofe. Enerzijds verwonden ze mensen die hulp zoeken én bieden en anderzijds ontzeggen ze toegang tot hulp aan velen die er nood aan hebben. De campagne is in het leven geroepen door het Rode Kruis in het kader van haar Health Care in Danger-initiatief. Ondertussen werd dit onderwerp opgepikt door een heel aantal andere hulpverleningsorganisaties.

Een actueel probleem

Ondanks de goedkeuring van Resolutie 2286 van de VN Veiligheidsraad die aanvallen op hulpverleners veroordeelt en oproept voor meer respect voor hulpverleners, ging er in de laatste twee jaar geen week voorbij waarin geen aanvallen gebeurden op hulpverleners of medische faciliteiten. Sinds mei 2016 zijn ondertussen meer dan 1.200 incidenten in 16 landen geregistreerd. Dit betekent heel concreet dat er ongeveer 20 Rode Kruishulpverleners per jaar omkomen tijdens gewapende conflicten, verkeersongelukken, …

Heel recent nog, op 21 april, overleed in Jemen een medewerker van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC). Onbekenden namen zijn voertuig onder vuur waarna hij overleed aan zijn verwondingen.

8 mei: Internationale Dag van het Rode Kruis.

8 mei, de Internationale Dag van het Rode Kruis staat dit jaar helemaal in teken van de campagne #NotATarget. Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen wereldwijd vragen aandacht voor het beschermen van hulpverleners tijdens gewapende conflicten. Bij elke aanval op hulpverleners neem je de hoop van alle slachtoffers weg.

Locatie

Menenpoort
Ieper

Bekijk op Google Maps