Frits Kalshoven International Humanitarian Law Competition

-Van 20 tot 24 februari 2017 vindt de 11de editie van de Frits Kalshoven International Humanitarian Law Competition plaats in Mechelen en Den Haag. Deze Engelstalige competitie daagt studenten recht uit om het internationaal humanitair recht (IHR) in praktijk te brengen.Over Prof. dr. Frits Kalshoven

De Frits Kalshoven Competitie is vernoemd naar een vooraanstaand expert in het internationaal humanitair recht. Prof. Frits Kalshoven (1924 - 2017) was Emeritus Professor Internationaal Publiekrecht (Universiteit Leiden) en Humanitair Oorlogsrecht (Universiteit Groningen). Hij was adviseur van het bestuur van het Nederlandse Rode Kruis van 1971 tot 1993. Als lid van de Nederlandse overheidsdelegatie nam hij deel aan de onderhandelingen over de totstandkoming van de tekst van de Aanvullende Protocollen. Dit zorgde in 1977 voor belangrijke toevoegingen aan de kern van het moderne internationaal humanitair recht, naast de Verdragen van Genève uit 1949.

Zijn boek ‘Constraints on the Waging of War’, dat hij samen met advocate Liesbeth Zegveld schreef, is voor veel mensen de eerste kennismaking met het internationaal humanitair recht.

Over de competitie

Een week lang worden de deelnemers ondergedompeld in expert-lezingen, rollenspelen, speeddate-oefeningen, etc. Dit ter voorbereiding van het hoofdonderdeel: de pleitwedstrijd.

Op de laatste dag van de week bepleiten de deelnemers een fictieve casus die ze slechts de dag voordien ontvangen hebben. Een gerespecteerde jury beoordeelt hen op hun juridische kennis, spraakvaardigheden en hun kunde om hoofdzaak van bijzaak te onderscheiden en zo een overtuigend pleidooi te brengen.

Inschrijven

Voor meer informatie over de deelnemingsvereisten en de manier van inschrijven, bekijk onderstaande documenten:

Inschrijven kan door het ingevulde inschrijvingsformulier door te sturen naar ihlcompetition@redcross.nl en dit ten laatste op 4 november 2017.