Frits Kalshoven competitie

-

Van 15 tot en met 19 februari 2016 vindt de 9de editie van de Frits Kalshoven International Humanitarian Law Competition plaats in Mechelen en Den Haag. Deze Engelstalige competitie daagt studenten recht uit om het internationaal humanitair recht (IHR) in praktijk te brengen.

IHR?

Internationaal humanitair recht (IHR) omvat de rechtsregels die in tijden van gewapende conflicten het menselijk lijden trachten te beperken door bescherming te bieden aan personen die niet (of niet meer) deelnemen aan de vijandelijkheden en beperkingen op te leggen aan de middelen van oorlogvoeren.

Met dit doel zijn een aantal verdragen, overeenkomsten en regels opgesteld waarvan de Verdragen van Genève en haar Aanvullende Protocollen de bekendste zijn. Het IHR is gebaseerd op het subtiele evenwicht tussen twee tegengestelde begrippen: militaire noodzaak en humanitaire overwegingen.

De Frits Kalshoven competitie

De studenten worden een week lang ondergedompeld door middel van interactieve lezingen, rollenspelen en een pleitwedstrijd. De competitie wordt georganiseerd door Rode Kruis-Vlaanderen en het Nederlandse Rode Kruis, met ondersteuning van het Internationale Rode Kruiscomité.
 
Gerenommeerde experts die op dagelijkse basis met het IHR bezig zijn, bieden meer inzicht in de verschillende rechtsaspecten van gewapende conflicten en over de toepassing van deze regels in de praktijk.

Voorwaarden van deelname

De competitie staat open voor teams van drie studenten, die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • ingeschreven zijn voor een rechtenopleiding aan een Belgische of Nederlandse universiteit of militaire academie (Master niveau, gemotiveerde studenten in hun derde bachelor kunnen in overweging worden genomen);
  • een goede kennis hebben van internationaal publiekrecht;
  • een grote belangstelling hebben voor het internationaal humanitair recht;
  • de Engelse taal goed beheersen.

 

Meer informatie