Frits Kalshoven competitie - editie 2022

-

Van 9 tot en met 11 maart 2022 vindt de 15de editie van de Frits Kalshoven International Humanitarian Law Competition (FKC) plaats in Den Haag. Deze unieke, Engelstalige competitie heeft tot doel het internationaal humanitair recht (IHR) tot leven te brengen door middel van lezingen, rollenspelen en een pleitwedstrijd.

De Frits Kalshoven Competitie

Deze jubileumeditie zal in een hernieuwde vorm plaatsvinden, waarbij de studenten doorheen het academiejaar verschillende lezingen bijwonen, gegeven door gerenommeerde experts die op dagelijkse basis met het IHR bezig zijn.

Deze sessies zullen de studenten meer inzicht in de verschillende aspecten van gewapende conflicten en de toepassing van de regels in de praktijk bieden, wat een waardevolle voorbereiding vormt voor de driedaagse competitie in maart 2022. Daarbij worden de studenten ondergedompeld in het internationaal humanitair recht door middel van interactieve workshops en rollenspelen en krijgen ze de opportuniteit om contact te leggen met experts en professionals uit het veld. De competitie wordt afgesloten met de pleitwedstrijd op de laatste dag, waarbij de studenten a.d.h.v. fictieve casus worden aangemoedigd om naar de top van hun kunnen te stijgen en hun verworven expertise in IHR te demonstreren voor een zeer gerespecteerde en ervaren jury.

De competitie wordt georganiseerd door Rode Kruis-Vlaanderen en het Nederlandse Rode Kruis.

Deelname en inschrijven

De competitie staat open voor teams van drie studenten die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • ingeschreven zijn voor een rechtenopleiding aan een Belgische of Nederlandse universiteit of militaire academie (Master niveau);
  • een goede kennis hebben van het internationaal publiekrecht en een grote belangstelling hebben voor het IHR
  • de Engelse taal goed beheersen.

Schrijf je hier in.

DOWNLOAD HET COMPETITIEREGLEMENT

Openbare sessies

De vier verschillende lezingen en de finale ronde van de pleitwedstrijd zullen (gratis) toegankelijk zijn voor het grote publiek, zowel op locatie als online. Deelname is gratis, maar registratie op voorhand is wel verplicht.

Meer informatie over de onderwerpen van de lezingen, de data en locaties van de verschillende sessies, evenals hoe te registreren, kan je hier vinden.