4 juni: officiële opening Sango
-
Op donderdag 4 juni 2015 wordt Sango, het nieuwe laboratoriumgebouw van Rode Kruis-Vlaanderen in Mechelen, officieel geopend. Maar waarom is Sango nu het kloppend hart van de bloedvoorraad in Vlaanderen?
Wat is Sango?
Sango - Esperanto voor ‘bloed’ – is de plek waar we onze activiteiten voor de verwerking van bloedproducten centraliseren. Concreet betekent dit dat mensen hier bloed, plasma en bloedplaatjes kunnen geven, maar ook dat de verwerking ter plaatse gebeurt. Een gedreven en professioneel team met een uitgebreide expertise zal hierdoor niet alleen efficiënter te werk kunnen gaan, maar ook de veiligheid van onze bloedproducten verhogen.
Economische en ecologisch verantwoord
Sango is hét toonbeeld van economisch en ecologisch verantwoord bouwen: de nieuwbouw zal als eerste laboratoriumgebouw in België het BREEAM-certificaat ‘outstanding’ behalen en voorziet voor 95% zelf in energie. Het is bovendien een duurzame investering voor Rode Kruis-Vlaanderen, die ons toelaat om ziekenhuizen en donoren nog beter van dienst te zijn en nog meer in te zetten op efficiëntie, onderzoek én innovatie. Futureproof wat betreft bloedvoorraad met andere woorden!
Weg van het bloed
Sango huisvest het elfde donorcentrum van Vlaanderen. Een centrum waar, net als in de andere 10, alle bloedproducten kunnen gedoneerd worden. Een centrum waar zowel donor als bloed alle stappen doorlopen: te beginnen met de medische vragenlijst, gevolgd door uitleg over bloed, plasma en bloedplaatjes. Om tot slot over te gaan tot het testen van bloed, het opsplitsen van ‘volbloed’ en het klaarmaken voor transport.
Zorgbib verhuist mee
Sango biedt niet alleen onderdak aan Dienst voor het bloed. Ook de Zorgbib vindt hier zijn vast stek. Duizenden boeken staan hier verzameld om verdeeld te worden in ziekenhuizen en rusthuizen.
Wist je dat?
- De meeste donoren geven bloed (161.049), gevolgd door plasma (20.402) en bloedplaatjes (3.268). Het aantal plasmadonoren steeg in 2014 met 3%.
- 50,66% van de donoren is tussen 20 en 60 jaar.
- Positieve bloedgroepen komen vaker voor dan negatieve bloedgroepen. Dat vertaalt zich ook in ons donorbestand: 81% heeft een positieve bloedgroep. De bloedgroepen die het meeste bloed komen doneren, zijn O+ en A+.
- Meer dan 50% van de geleverde bloedzakjes was van donoren met bloedgroep O, terwijl slechts 45% van de Belgische bevolking deze bloedgroep heeft.
- Vooral wat O- betreft is dit opvallend: iets meer dan 6% heeft deze bloedgroep maar tegelijk is meer dan 10% van de leveringen aan ziekenhuizen van deze bloedgroep afkomstig.
Ben jij ook benieuwd naar wat er allemaal met je bloed gebeurt na je donatie? Op 13 juni geven we je een exclusieve blik achter de schermen! Je krijgt te zien wat er allemaal met je bloed gebeurt vooraleer het bij een patiënt terechtkomt. Je zal ervan versteld staan wat daar allemaal bij komt kijken!
Wil je op 13 juni meteen bloed geven in ons nieuwe donorcentrum? Ook dan ben je meer dan welkom! Vooraf inschrijven kan hier.
Locatie
Motstraat 42
Mechelen 2800