25 jaar OPA

-

Je kent onze bloedinzamelingen, internationale hulp, opleidingen eerste hulp, enzovoort. Maar wist je dat we in België ook al 25 jaar instaan voor de opvang van asielzoekers? Een unieke overzichtstentoonstelling vertelt er je alles over.

Spanje, Hongarije, Vietnam

Bij oorlogen en rampen hulp bieden aan kwetsbare mensen, dat is een basisopdracht. Ook in het verre verleden vingen we al mensen op die hun land ontvlucht waren: kinderen van de Spaanse Burgeroorlog, Hongaren na de mislukte Hongaarse revolutie en Vietnamese bootvluchtelingen na de communistische revolutie. Het ging telkens om een tijdelijke opvang die stopte als de crisis voorbij was.

Zes maanden wordt 25 jaar

In 1989 werd alles anders. Na de val van de Berlijnse muur vragen plots heel veel mensen uit het ex-Oostblok asiel aan in ons land. Probleem: er zijn te weinig opvangplaatsen. De Belgische overheid vraagt ons om ook nu weer bij te springen. Er wordt afgesproken dat het Rode Kruis zes maanden lang een vijfhonderdtal opvangplaatsen voor asielzoekers zal voorzien. Niemand kan vermoeden dat dit het begin is van meer dan vijfentwintig jaar gestructureerde opvang.

Tentoonstelling

Vandaag hebben we dertien opvangcentra. Jaarlijks bieden we opvang aan zo’n 4.500 personen. Over de jaren heen veranderden de nationaliteiten van de asielzoekers mee met de conflicthaarden in de wereld. We hebben er een boeiende overzichtstentoonstelling over gemaakt die je het hele verhaal vertelt. Naast getuigenissen van asielzoekers kan je er ook een documentaire bekijken over ‘het leven zoals het is in een opvangcentrum’. De tentoonstelling opent op 21 mei in Genk en gaat vervolgens op tournee door Vlaanderen. 

Je bent welkom in:

  • Overpelt: 1 oktober tot 18 oktober 2015 - Cultureel Centrum Palethe, Jeugdlaan, 3900 Overpelt
  • Menen: 19 oktober tot 31 oktober 2015 - Bibliotheek Menen, Waalvest 1, 8930 Menen
  • Alsemberg: 05 november tot 13 november 2015 - Cultureel Centrum Meent, Gemeenveldstraat 34, 1652 Beersel
  • Wingene: 28 november tot 12 december 2015 - Ziekenhuis Sint-andries, Bruggestraat 84, 8700 Tielt
  • Eeklo: 4 januari tot 30 januari 2016 - Bibliotheek Eeklo, Molenstraat 36, 9900 Eeklo