#YouthDay2016

De jeugd van tegenwoordig … ik hoor het ons bomma nog steeds luidop zeggen. De jeugd van tegenwoordig is ‘te lui, toont te weinig engagement, is te nonchalant … te dit, te dat’. Maar eerlijk? Op deze Internationale Dag van de Jeugd verdienen onze Jeugd Rode Kruisvrijwilligers het om even in de spotlights gezet te worden. Waarom? Dat maakt deze blogpost  van de 20-jarige Sathya je ongetwijfeld duidelijk!

Zondagavond 7 augstus. Samen met nog vijf andere meisjes kom ik toe in het opvangcentrum voor Asielzoekers in Lanaken. We vliegen er meteen in en starten met de eerste activiteit van deze Speelweek. Tot vrijdagavond voorzien we maar liefst vier verschillende activiteiten per dag voor de 36 aanwezige kinderen en dat allemaal onder het thema ‘regenbogen’.

Iedere dag verwerken we een andere kleur in de activiteiten. Zo draait het bij de kleur groen allemaal rond alienspelletjes, bij rood rond de rode loper en een bijhorende modeshow,… Heel leuk allemaal want ’s avonds komen de ouders dan kijken naar hoe hun kinderen schitteren op de catwalk.

We maken kinderen blij én ondertussen amuseren wij ons ook

Ik wist wel min of meer waar ik mij kon aan verwachten toen ik aan deze Speelweek begon omdat ik eerder al workshops gaf in het opvangcentrum in Eeklo, maar toch heeft de sfeer, het gevoel en het respect in het opvangcentrum mij verrast! Iedereen is heel open naar ons toe en de ouders zijn ontzettend blij dat we leuke dingen doen met de kinderen. Het is ook ongelooflijk om te zien dat je na een aantal dagen ook écht iets betekent voor die kinderen. In het centrum waren een aantal 12-jarige jongens die de eerste dagen niet meededen aan de spelletjes, maar sinds we een stoer bosspel speelden, zijn ook zij iedere dag van de partij.

En hun enthousiasme werkt aanstekelijk! Zelfs de volwassenen dagen ons wel eens uit voor een spelletje domino of beachvolleybal. Daar maken we graag tijd voor na de activiteiten en de voorbereidingen van de volgende dag.

De meest schattige lach ever …

Dit is zonder twijfel een ervaring om nooit meer te vergeten. Vooral dat ene kindje met zijn superschattige lach heeft mijn hart – en dat van alle andere animatoren – gestolen. Ondanks zijn situatie lacht hij de hele dag door. Mooi om te zien! En het maakt mij blij dat ik een stukje mee verantwoordelijk ben voor die lach.

 

Zonder als deze jeugdige vrijwilligers zoals Sathya zou Youth on the Run, Wereldspelers, de Speelweken en de vele andere activiteiten die door Jeugd Rode Kruiskernen georganiseerd worden, nooit hetzelfde zijn!

Meer artikels van deze expert