Wil jij iets goeds doen met je erfenis?

Spreekt het idee van iets goeds doen met je nalatenschap je aan? Lees dan zeker verder. Wie Rode Kruis-Vlaanderen opneemt in zijn testament, helpt met één schenking véél kwetsbare mensen. Ideaal als je wil dat jouw erfenis een meerwaarde heeft. 

Welke legaten zijn er?

  • Algemeen legaat

Je laat het volledige beschikbare deel van je nalatenschap na aan één of meerdere personen of organisaties.

  • Legaat onder algemene titel

Je laat een stuk van het beschikbare deel na aan één of meerdere personen of organisaties. Bijvoorbeeld enkel de roerende goederen of een bepaald percentage van je nalatenschap.

  • Bijzonder legaat

Je laat een bepaald bedrag of een bepaald goed na aan een persoon of organisatie. Bijvoorbeeld 10.000 euro, een diamanten halssnoer, een schilderij van Sam Dillemans of een rijhuis.

Ik heb kinderen. Kan ik ook iets nalaten aan een goed doel?

Dat kan zeker. Je kinderen erven samen de helft van je vermogen, dat is wettelijk bepaald. Over de andere helft van je nalatenschap beslis je zelf. Wil je (een deel van) de tweede helft nalaten aan een goede doel zoals Rode Kruis-Vlaanderen? Dat kan als je dit opneemt in je testament.

Is een testament opmaken moeilijk?

Een testament opstellen is makkelijker dan je denkt. Hulp nodig? Je notaris adviseert je gratis. Voor meer info kan je ook altijd terecht bij Aagje, onze verantwoordelijke legaten.

Komt alles wat ik nalaat aan het Rode Kruis effectief bij jullie terecht?

Als je in Vlaanderen woont wel. We betalen geen (erf)belasting op wat je ons schenkt via je testament. Dat betekent dat alles wat je ons nalaat, gebruikt wordt om kwetsbare mensen te helpen. Woon je in het Brussels Gewest of in Wallonië? Dan betalen we een klein percentage belastingen op de som die we van je erven.

Ik heb een testament met een duolegaat. Geldt dat nog?  

In 2021 veranderde de fiscale regeling rond het duolegaat in Vlaanderen. De nieuwe regeling geldt ook voor testamenten die eerder opgemaakt zijn. Tip: laat je testament nakijken en aanpassen als dat nodig blijkt. Anders bestaat  de kans dat je erfenis niet wordt uitgevoerd volgens je wensen.

Vraag onze testamentgids aan

Heb je interesse of wil je meer weten over dit onderwerp? Bedankt dat je overweegt om Rode Kruis-Vlaanderen te blijven helpen als je er niet meer bent. De intentie op zich is bijzonder waardevol en geeft ons een warm gevoel. Vraag onze testamentgids aan. Daarin lees je alle nuttige info over wat je kan nalaten aan goede doelen, hoe je dat regelt en wat het huidige erfrecht daarover zegt. Ideaal als eerste kennismaking met alle opties, maar zeker ook nuttig als je concrete plannen hebt om een testament op te maken. Interesse? Vraag hem hieronder en we bezorgen je een exemplaar. 

Krijg je liever persoonlijk advies?

Contacteer gerust Aagje Geerardyn, onze verantwoordelijke voor legaten en grote schenkingen, via legaten@rodekruis.be of op 0478 10 58 49. Ze helpt je graag vrijblijvend verder:

"Samen eens rustig de mogelijkheden bekijken? Dat kan telefonisch, bij jou thuis of bij ons op kantoor. Ik help je graag verder, waar en wanneer het voor jou past. Uiteraard vertrouwelijk en zonder verplichtingen."

Aagje Geerardyn

studeerde communicatiewetenschappen en doctoreerde aan de K.U. Leuven rond goede doelen. Sinds 2019 maakt ze het verschil bij Rode Kruis-Vlaanderen als verantwoordelijke legaten en grote schenkingen.