Akkoord veiligheidszones in Oostelijk Oekraïne  

Op 19 juli konden de partijen in Oost-Oekraïne tot een akkoord komen over enkele veiligheidszones. Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) verwelkomt dit akkoord en benadrukt dat het een grote stap is in de goede richting.

Veiligheidszones

De veiligheidszones zullen gecreëerd worden rond twee water(zuiverings)installaties: de Vasilevka First Pumping Station en de Donetsk Filtration Station. Een veiligheidszone houdt in dat militaire aanwezigheid wordt teruggetrokken uit deze gebieden. Ook militaire operaties zullen hier niet meer mogen plaatsvinden.

In Oost-Oekraïne leven vele duizenden burgers in het gebied waar vijandelijkheden overheersen. Naast scholen en ziekenhuizen, zijn hier ook water- en elektriciteitscentrales gelokaliseerd, nutsvoorzieningen die noodzakelijk zijn om te overleven. De impact van de vijandelijkheden op de burgers is dan ook enorm.

Het internationaal humanitair recht pleit voor de bescherming van de burgerbevolking en van hun overlevingsgoederen. Militaire aanwezigheid in de buurt van dergelijke goederen maakt hen kwetsbaar voor een aanval. We houden vast aan het principe dat burgers en hun goederen nooit rechtstreeks mogen aangevallen worden. Daarenboven mogen militaire objecten nooit in de buurt van de levensnoodzakelijke goederen geplaatst worden.

Het ICRC als neutrale bemiddelaar

Meer dan een jaar is het ICRC in dialoog geweest om veiligheidszones te bekomen rond verschillende burgerlijke infrastructuren. Deze gesprekken vonden plaats tussen verschillende vertegenwoordigers van de Oekraïense overheid, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en vertegenwoordigers van verschillende niet-statelijk gecontroleerde gebieden in Donetsk en Lugansk (Oost-Oekraïne).Het ICRC zal haar inspanningen ook verder zetten om meer veiligheidszones te verwerven. Dergelijke zones kunnen enkel verkregen worden wanneer alle partijen bij het conflict hiermee instemmen. Het ICRC staat als neutrale organisatie klaar om te bemiddelen tussen de partijen en dit proces te faciliteren.

Meer artikels van deze expert