Samen helpen we kwetsbare kinderen

Sommige kinderen in Vlaanderen bevinden zich in een kwetsbare situatie. Armoede, ziekte, een handicap of familiale omstandigheden maken dat ze het moeilijk hebben.

De vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen geven hen de speciale aandacht die ze verdienen, op school, bij hen thuis en op zomerkamp.

De thuissituatie van kinderen kan hun schoolprestaties beïnvloeden. Een moeilijke omgeving leidt vaak tot leerachterstand. Het gevolg? Een onzekere toekomst. Daarom geven we met het ‘Brugfigurenproject’ kinderen uit kwetsbare situaties een duwtje in de rug.

Meer dan 600 Brugvrijwilligers geven zo’n 2.000 lagereschoolkinderen ondersteuning bij hun schoolwerk. Dankzij die extra begeleiding benen de meeste kinderen snel bij. Zo doen zij het goed op school, voelen ze zich beter in hun vel en krijgen ze extra toekomstkansen.

Ontdek ons Brugfigurenproject

Eerste Hulp bij Psychische problemen

In de Rode Kruisopleiding EHBP, ‘eerste hulp bij psychische problemen’, leer je naasten met psychische problemen steunen. Omdat steeds meer kinderen het mentaal moeilijk hebben, willen we ook aan hen leren hoe ze hulp kunnen bieden aan leeftijdsgenoten die zich niet zo goed voelen in hun vel.

Daarom ontwikkelden we een wetenschappelijk onderbouwde richtlijn ‘EHBP voor kinderen en jongeren’, in opdracht van de Vlaamse Overheid, met de input van gespecialiseerde organisaties. En ons eerste didactisch EHBP-pakket voor kinderen van acht tot tien is nu op komst!

Een ontspannen zomervakantie vol sport, spel en avontuur?

Dat verdient ieder kind! En niets is zo leuk als ’s zomers op kamp te gaan. Daarom organiseren we elk jaar de vakantiekampen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen.

In de zomer van 2022 beleefden maar liefst 124 kinderen een superleuk vakantiekamp dankzij onze enthousiaste vrijwilligers. Ze kijken er al naar uit om volgend jaar een nieuwe lichting kinderen een onvergetelijke tijd te bezorgen.

Op vakantiekamp in 2023