Rode Kruis veroordeelt sterk gebruik chemische wapens

Het Rode Kruis veroordeelt sterk het gebruik van chemische wapens tijdens de vijandelijkheden in de omgeving van de Irakese stad Mosul.

Vrouwen en kinderen slachtoffer

Het Rode Kuis werd gealarmeerd door vaststelling door eigen medewerkers in Irak.

De laatste twee dagen werden 7 patiënten behandeld met symptomen die wijzen op blootstelling aan een giftige chemische stof. Deze symptomen zijn onder andere blaren, roodheid van de ogen, irritatie, braken en hoesten.

Vijf kinderen en twee vrouwen worden momenteel behandeld in Rozhawa ziekenhuis, in de buurt van Mosul. Medische teams van het Internationale Rode Kruiscomité zijn aanwezig in het ziekenhuis om steun te geven aan het lokale medische team.

Absoluut verbod op chemische wapens

Het gebruik van chemische wapens is absoluut verboden onder het internationaal humanitair recht.

De internationale gemeenschap heeft het gebruik van chemische wapens na de Eerste Wereldoorlog verboden en dit verbod werd versterkt in 1993 door het verdrag inzake Chemische wapens. Het verdrag verbiedt het gebruik, ontwikkeling, productie, opslag en overdracht van deze wapens. Met 193 staten die het verdrag ratificeerde zijn deze regels wereldwijd bindend.

Daarnaast is het verbod op chemische wapens opgenomen in het internationaal humanitair gewoonterecht. Dit betekent dat het bindend is voor alle partijen van een gewapend conflict, zowel Staten als gewapende groepen.

Het verbod is van toepassing op zowel geïmproviseerde als klassieke chemische wapens.

Meer artikels van deze expert