In memoriam - Prof. dr. Frits Kalshoven

Bedroefd hebben wij kennis genomen van het overlijden van Prof. dr. Frits Kalshoven, vooraanstaand expert internationaal humanitair recht.

Naamgever van onze IHR competitie

Prof. Frits Kalshoven (1924) was Emeritus Professor Internationaal Publiekrecht en Humanitair Oorlogsrecht aan de Universiteit Leiden. Hij was adviseur van het bestuur van het Nederlandse Rode Kruis van 1971 tot 1993. Als lid van de Nederlandse overheidsdelegatie nam hij deel aan de onderhandelingen over de totstandkoming van de tekst van de Aanvullende Protocollen. Dit zorgde in 1977 voor belangrijke toevoegingen aan de kern van het moderne internationaal humanitair recht, naast de Verdragen van Genève uit 1949.

Om zijn grote rol in de ontwikkeling van dit rechtsgebied te onderschrijven heeft het Nederlandse Rode Kruis in 2007 een pleitcompetitie naar hem vernoemd. Sinds 2011 organiseert Rode Kruis-Vlaanderen deze jaarlijkse competitie samen met het Nederlandse Rode Kruis.  Hiermee ontwikkelen jaarlijks tientallen studenten recht hun kennis van het internationaal humanitair recht en leren ze hoe het recht wordt toegepast in de praktijk.

Ieder jaar was Prof. Kalshoven bij de pleitfinale aanwezig om de deelnemers aan te moedigen, zo ook tijdens de jubileumeditie 10 jaar Frits Kalshoven IHL Competition eerder dit jaar.

Drager van de Henry Dunant Medaille

In 2002 ontving hij de Henry Dunant Medaille, de hoogste onderscheiding van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan Beweging. Ook is hij onderscheiden met het Kruis van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis.

Toewijding en passie

Wij zullen hem herinneren als één van de drijvende krachten achter de verdere ontwikkeling van het internationaal humanitair recht. Zijn toewijding en passie voor dit recht in tijden van gewapend conflict heeft velen van ons geïnspireerd en zal ons blijvend herinneren aan het belang hiervan.

Wij wensen zijn vrouw en familie veel sterkte bij het dragen van dit verlies.

Meer artikels van deze expert