Laura De Grève

Stafmedewerker Internationaal Humanitair Recht

In memoriam - Prof. dr. Frits Kalshoven

Bedroefd hebben wij kennis genomen van het overlijden van Prof. dr. Frits Kalshoven, vooraanstaand expert internationaal humanitair recht.

Naamgever van onze IHR competitie

Prof. Frits Kalshoven (1924) was Emeritus Professor Internationaal Publiekrecht en Humanitair Oorlogsrecht aan de Universiteit Leiden. Hij was adviseur van het bestuur van het Nederlandse Rode Kruis van 1971 tot 1993. Als lid van de Nederlandse overheidsdelegatie nam hij deel aan de onderhandelingen over de totstandkoming van de tekst van de Aanvullende Protocollen. Dit zorgde in 1977 voor belangrijke toevoegingen aan de kern van het moderne internationaal humanitair recht, naast de Verdragen van Genève uit 1949.

Om zijn grote rol in de ontwikkeling van dit rechtsgebied te onderschrijven heeft het Nederlandse Rode Kruis in 2007 een pleitcompetitie naar hem vernoemd. Sinds 2011 organiseert Rode Kruis-Vlaanderen deze jaarlijkse competitie samen met het Nederlandse Rode Kruis.  Hiermee ontwikkelen jaarlijks tientallen studenten recht hun kennis van het internationaal humanitair recht en leren ze hoe het recht wordt toegepast in de praktijk.

Ieder jaar was Prof. Kalshoven bij de pleitfinale aanwezig om de deelnemers aan te moedigen, zo ook tijdens de jubileumeditie 10 jaar Frits Kalshoven IHL Competition eerder dit jaar.

Drager van de Henry Dunant Medaille

In 2002 ontving hij de Henry Dunant Medaille, de hoogste onderscheiding van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan Beweging. Ook is hij onderscheiden met het Kruis van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis.

Toewijding en passie

Wij zullen hem herinneren als één van de drijvende krachten achter de verdere ontwikkeling van het internationaal humanitair recht. Zijn toewijding en passie voor dit recht in tijden van gewapend conflict heeft velen van ons geïnspireerd en zal ons blijvend herinneren aan het belang hiervan.

Wij wensen zijn vrouw en familie veel sterkte bij het dragen van dit verlies.


+ meer artikels van deze expert

Gerelateerd

 • Laura De Grève

  Stafmedewerker Internationaal Humanitair Recht

  Waarom moeten we vrezen voor aanvallen op cultureel erfgoed tijdens gewapende conflicten? De gevolgen van oorlog en conflicten rijken veel verder dan enkel de direct voelbare tragedies die ons reeds bekend zijn. Ook de vernietiging van cultureel erfgoed is een onmiskenbaar gegeven in hedendaagse…

  Lees meer...
 • Marijke Peys

  Stafmedewerker Internationaal Humanitair Recht

  Jemen is een van de armste landen van de Arabische wereld en wordt al verschillende jaren geteisterd door conflict. Het is gelegen in het zuidwesten van het Arabisch Schiereiland en grenst in het noorden aan Saoedi-Arabië en in het oosten aan Oman. De naam Jemen komt van het Arabisch en betekent…

  Lees meer...
 • Marijke Peys

  Stafmedewerker Internationaal Humanitair Recht

  Op 19 juli konden de partijen in Oost-Oekraïne tot een akkoord komen over enkele veiligheidszones. Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) verwelkomt dit akkoord en benadrukt dat het een grote stap is in de goede richting. Veiligheidszones De veiligheidszones zullen gecreëerd worden rond twee…

  Lees meer...
 • Laura De Grève

  Stafmedewerker Internationaal Humanitair Recht

  Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) uit zijn bezorgdheid over de burgers in Irak. Het medische team van het ICRC ziet een toename in het aantal slachtoffers van onontplofte oorlogsrestanten in Mosoel (Irak).  Explosieve oorlogsresten Oorlogen zouden geen slachtoffers meer mogen eisen…

  Lees meer...
Maak Kennis Met Onze Experten

Bekijk waar we actief zijn met onze projecten

+ Bekijk