Laura De Grève

Stafmedewerker Internationaal Humanitair Recht

In memoriam - Prof. dr. Frits Kalshoven

Bedroefd hebben wij kennis genomen van het overlijden van Prof. dr. Frits Kalshoven, vooraanstaand expert internationaal humanitair recht.

Naamgever van onze IHR competitie

Prof. Frits Kalshoven (1924) was Emeritus Professor Internationaal Publiekrecht en Humanitair Oorlogsrecht aan de Universiteit Leiden. Hij was adviseur van het bestuur van het Nederlandse Rode Kruis van 1971 tot 1993. Als lid van de Nederlandse overheidsdelegatie nam hij deel aan de onderhandelingen over de totstandkoming van de tekst van de Aanvullende Protocollen. Dit zorgde in 1977 voor belangrijke toevoegingen aan de kern van het moderne internationaal humanitair recht, naast de Verdragen van Genève uit 1949.

Om zijn grote rol in de ontwikkeling van dit rechtsgebied te onderschrijven heeft het Nederlandse Rode Kruis in 2007 een pleitcompetitie naar hem vernoemd. Sinds 2011 organiseert Rode Kruis-Vlaanderen deze jaarlijkse competitie samen met het Nederlandse Rode Kruis.  Hiermee ontwikkelen jaarlijks tientallen studenten recht hun kennis van het internationaal humanitair recht en leren ze hoe het recht wordt toegepast in de praktijk.

Ieder jaar was Prof. Kalshoven bij de pleitfinale aanwezig om de deelnemers aan te moedigen, zo ook tijdens de jubileumeditie 10 jaar Frits Kalshoven IHL Competition eerder dit jaar.

Drager van de Henry Dunant Medaille

In 2002 ontving hij de Henry Dunant Medaille, de hoogste onderscheiding van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan Beweging. Ook is hij onderscheiden met het Kruis van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis.

Toewijding en passie

Wij zullen hem herinneren als één van de drijvende krachten achter de verdere ontwikkeling van het internationaal humanitair recht. Zijn toewijding en passie voor dit recht in tijden van gewapend conflict heeft velen van ons geïnspireerd en zal ons blijvend herinneren aan het belang hiervan.

Wij wensen zijn vrouw en familie veel sterkte bij het dragen van dit verlies.


+ meer artikels van deze expert

Gerelateerd

 • Laura De Grève

  Stafmedewerker Internationaal Humanitair Recht

  Het gebruik van brandwapens, meer in het bijzonder draagbare brandwapens, ten tijde van oorlog is niets nieuw. Desondanks is het debat over een wapen waarvan het gebruik op het strijdveld reeds een hele tijd was verlaten opnieuw aangewakkerd. De aanleiding hiertoe was het bericht dat de ondernemer…

  Lees meer...
 • Marijke Peys

  Stafmedewerker Internationaal Humanitair Recht

  ‘Ieder kind heeft het recht op normale en veilige kinderjaren’ klinkt als de evidentie zelf, maar toch krijgen velen deze kans niet. Kinderen, wonend in oorlogsgebied, worden nog te vaak blootgesteld aan geweld, waaronder de vernietiging van gebouwen en infrastructuur waar ze zich eigenlijk veilig…

  Lees meer...
 • Marijke Peys

  Stafmedewerker Internationaal Humanitair Recht

  2017 was een jaar van hoop en mijlpalen in de richting van een wereld waarin de hoge menselijke kost door oorlogsvoering gereduceerd wordt. Zo erkenden staten het belang van verschillende internationale verdragen door toe te treden. Enkele voorbeelden: Sri Lanka en Palestina traden toe tot het…

  Lees meer...
 • Laura De Grève

  Stafmedewerker Internationaal Humanitair Recht

  Rode Kruis-Vlaanderen verwelkomt de aandacht in het federaal parlement en bij wetenschappers voor killer robots. De term killer robots wordt gebruikt voor wapens waarover geen menselijke controle meer bestaat oftewel volledig autonome wapens.  Het Rode Kruis is al langer betrokken in het debat…

  Lees meer...
Maak Kennis Met Onze Experten

Bekijk waar we actief zijn met onze projecten

+ Bekijk