Iedereen aan zet op de Startdag

De Startdag van Jeugd Rode Kruis? Die kan ik best omschrijven als een minikamp met maxipret. En extra leuk wordt het wanneer je niet vroeg moet opstaan omdat alles doorgaat in je eigen provincie, Limburg!

Het nieuwe jaarthema

‘s Morgens kreeg ik een warm onthaal van mijn provinciale team. In afwachting van de officiële start, kon ik de andere vrijwilligers beter leren kennen. Plots hoorde ik heel wat lawaai en werd iedere hoek bestormd door een groepje mensen telkens onder leiding van één van de figuurtjes van de Startdaguitnodiging. We werden door hen naar één plek gedreven en werden daar getrakteerd op een explosie van confetti. Resultaat? Iedereen hing vol kleurrijke papiertjes én de fotograaf kon meteen een groepsfoto maken van de 180 aanwezige deelnemers en medewerkers.

En dan ging de Startdag pas echt van start! De vier gekke figuurtjes, die spelpionnen bleken te zijn, namen ons mee naar een gigantisch spelbord. Door samen opdrachten uit te voeren, konden we de pionnen over het bord laten bewegen. Het tactische denkwerk van mijn blauwe groepje zorgde ervoor dat we al snel op kop lagen. Maar ... onze pion wou niet finishen zonder haar drie vrienden! Dus gingen we ook de andere groepen helpen en gingen alle pionnen tegelijk over de eindmeet. 

Meteen het ideale moment om ook voor de pionnen om het nieuwe jaarthema voor te stellen: 'Iedereen aan zet'. Een heel werkjaar lang zet Jeugd Rode Kruis in op diversiteit en openheid.

Boeiende workshops

In de namiddag kreeg ik de kans om de beentjes los te gooien tijdens een van de vele workshops. Zo volgde ik onder andere de workshop ‘En dansen maar’ waarbij we verschillende manieren leerden om met kinderen en jongeren rond dans aan de slag te gaan. Verder waren er nog een heleboel andere boeiende workshops: het prikkelen van creativiteit, kennismaken met het nieuwe handboek Help! en de eerstehulprichtlijnen, het begeleiden van een stage in het jeugdwerk, meer inzicht krijgen in thema’s zoals diversiteit, armoede, storend gedrag… Kortom voor elke functie wat wils!

Avondprogramma

Voor de start van het avondprogramma kregen we nog één uitdaging voorgeschoteld: iedereen moest over de 'drempel' van diversiteit klimmen. Omdat iedereen elkaar hielp, slaagden we in onze opdracht! 

Hoog tijd voor de D-fuif waarbij iedereen verkleed moest zijn als "iets" dat begint met de letter D. Ondergetekende leefde zich uit als Duivel en passeerde voor het slapengaan nog even langs het kampvuur om enkele klassiekers mee te zingen.

Project-in-the-box

Een korte nacht én een stevig ontbijt later, werden we op een speelse manier aan het werk gezet om de locatie op te ruimen. De jeugdkernen van Genk, Aalter en Peer verzamelden zo het meeste punten en konden met een leuke prijs naar huis. Volgend jaar ben ik zeker opnieuw van de partij!

Meer artikels van deze expert