Hubert Beuselinck

Afdelingsvoorzitter Bredene

Al meer dan 50 jaar Rode Kruisvrijwilliger

Ik was amper 11 jaar oud toen ik deel ging uitmaken van de toenmalige Nationale dienst der kadetten van het Rode Kruis. In april 1968 kreeg ik er de totemnaam “hamster”, iets waar mijn gretigheid ongetwijfeld veel mee te maken had. Diezelfde eigenschap zorgde er ook voor dat ik heel wat functies invulde bij het Rode Kruis. Zo was ik van ’72 tot ’78 centrumleider van Jeugd Rode Kruis in Oostende. Op mijn 18e ging ik voor het eerst mee op pad om de Rode Kruissticker te verkopen én werd ik bloeddonor. Twee zaken die ik tot op heden nog steeds doe!

Maar mijn liefde voor het Rode Kruis gaat – letterlijk én figuurlijk – nog veel verder! Tijdens een eerstehulpopleiding leerde ik in 1976 Rita kennen. Een jaar later trouwden we en gingen we met een Rode Kruisjeugdkamp op huwelijksreis naar Chevlipont. Kort daarna verhuisden we en sindsdien ben ik actief in afdeling Bredene.

Wat ik zoal gedaan heb binnen Rode Kruis-Vlaanderen? Goh, het aantal cursussen en opleidingen dat ik ondertussen gevolgd heb, is bijna niet meer te tellen: psychosociale hulpverlening, ambulancier, radiocommunicatie, gewesthoofd hulpdienst, diensthoofd PHE, simulant,… Ik hou van variatie, maar als ik er toch één activiteit moet uitpikken is het die van lesgever. Na 40 jaar geef ik nog steeds met hart en ziel eerstehulpopleidingen aan inwoners en verenigingen uit Bredene.

6 maart 1987 en 26 juli 1997 zijn twee data die voor altijd in mijn geheugen gegrift staan als Rode Kruisvrijwilliger. Na de ramp met de Herald of Free Enterprise was ik bij de eerste aanwezige hulpverleners en de crash op de vliegshow in Oostende zorgde ervoor dat mijn begeestering en inzet nog meer aangewakkerd werd.

In april vorig jaar mocht ik 50 kaarsjes uitblazen als Rode Kruisvrijwilliger, maar dit moment viel jammer genoeg samen met een zwaar persoonlijk moment. Er werd een gezwel opgemerkt in mijn rechterbeen en amputatie was noodzakelijk. De verslagenheid was groot, maar ondertussen zijn we bijna een jaar verder en blijf ik me met veel moed inzetten voor het Rode Kruis. Hiervoor kan ik steeds rekenen op hulp van andere vrijwilligers met in het bijzonder die van collega's Johan Lambersy en Christel Coucke.


+ meer artikels van deze expert

Gerelateerd

 • Ingrid Sannen

  Afdelingsverantwoordelijke Communicatie en Werving

  Yessss, het is zo ver: vandaag vliegen we erin! In februari kregen alle Afdelingsverantwoordelijken Communicatie & Werving een zeer goed “draaiboek” van Rode Kruis-Vlaanderen waar wij in Tervuren alvast vol enthousiasme mee aan de slag gingen om de stickeractie te organiseren en te coördineren.

  Lees meer...
 • Gaëlle Huysentruyt

  Stafmedewerker Brugfiguren en Vakantiekampen

  26-01-2016 Zo mooi anders

  522 brugvrijwilligers staan wekelijks in voor de begeleiding van maatschappelijk kwetsbare kinderen bij schoolse vaardigheden.  Kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, kinderen die extra nood hebben aan planning en structuur, kinderen die misschien anders zijn. Anders maar niet minder. Mooi…

  Lees meer...
 • Jan Standaert

  Vrijwilliger

  Afgelopen week verscheen in de pers een citaat van de minister van landsverdediging, waarin hij te kennen gaf dat het leger geen ‘Rode Kruis met een geweer op de buik’ mocht worden. Dat is nogal logisch, maar het werd door velen, ook door Rode Kruisvrijwilligers, als verwarrend ervaren. Zelf ben…

  Lees meer...
 • Britt

  Adjunct-verantwoordelijke Jeugd Rode Kruis Sint-Lenaarts

  Britt is adjunct-verantwoordelijke binnen het Jeugd Rode Kruis van afdeling Sint-Lenaarts. Als studente Journalistiek trok ze via het project Beyond Your World naar Suriname waar ze enkele reportages maakte. Maar Britt werd er ook als Rode Kruisvrijwilliger een paar ervaringen rijker… Ik heb een…

  Lees meer...