Jeroen Van Keer

expert delegate disaster preparedness

Hoe rampenparaatheid ook mensen op de vlucht helpt

In de Democratische Republiek Congo heerst een woelig en dodelijk conflict in de centrale regio Kasaï. Sinds eind januari 2018 kent het land ook een nieuwe opstoot van geweld in de Oostelijke Provincies Kivu en Ituri. Bij elke golf van geweld vluchten meer en meer Congolezen naar buurlanden Burundi, Uganda, Rwanda en Tanzania. Maandelijks verlaten tienduizenden vluchtelingen hun thuisland.

Rode Kruis-Vlaanderen werkt al velen jaren nauw samen met de Rode Kruisverenigingen in deze Afrikaanse regio rond eerste hulp, zuiver water en rampenparaatheid. Door middel van opleidingen, investeringen in materiaal en het versterken van de interne structuur van het lokale Rode Kruis helpen we de landen om snel en adequaat te reageren als de nood het hoogst is en zo de impact op de kwetsbare bevolking te beperken.

De influx van grote groepen vluchtelingen vormt een zeer praktische en niet te onderschatten uitdaging voor de humanitaire capaciteit van onze partnerlanden. Het leert ons in welke mate de geleverde inspanningen de lokale Rode Kruisverenigingen effectief helpen op het terrein.

Oeganda

Het Oegandese Rode Kruis investeerde in een watertruck voor het transport van drinkbaar water en organiseerde opleidingen over hygiënepromotie voor de leden van het nationaal rampenhulpverleningsteam. Preventief werden sanitatiekits en 300.000 waterzuiveringstabletten aangekocht.

Deze investeringen maken het mogelijk op drie maanden tijd toch voldoende en veilig drinkwater en sanitair te voorzien voor 6.000 vluchtelingen in het vluchtelingenkamp ‘Kyangwali Refugee Settlement’.

Waterbedeling in vluchtelingenkamp (c) Rode Kruis Oeganda

Burundi

Het lokale Rode Kruis investeerde samen met de partners op het terrein in een update en optimalisatie van de multidisciplinaire rampenplannen op provinciaal niveau. Zo zetten ze in op een adequate respons voor de getroffen bevolking. Hulpverleners werden opgeleid om een snelle maar tegelijk doorgedreven behoefte-analyse uit te voeren op het terrein aan de hand van mobiele digitale middelen. Om de responstijd te minimaliseren werd een centraal gelegen opslagplaats voor diverse hulpgoederen gebouwd.

Hygiënepromotie aan hulpverleners in vluchtenlingenkamp (c) Rode Kruis Burundi

Rwanda

De lokale verankering van Rode Kruis hulpverleners in de gemeenschappen is een van de grote troeven van onze organisatie. Op die sterkte werd volop verder gebouwd in Rwanda Op locaties met verhoogde risico’s werden strategisch hulpgoederen beschikbaar gesteld (pre-positioneren). Hulpverleners op lokaal en bovenlokaal niveau kregen extra persoonlijke beschermingsmiddelen voor het veilig uitvoeren van hun hulpopdrachten. Deze investeringen gingen gepaard met extra opleidingen van vrijwillige hulpverleners en sensibilisering van burgers. Er werd hierbij inventief gebruik gemaakt van kleinschalige mobiele cinema’s om ook afgelegen lokale gemeenschappen te bereiken.

Duizenden vluchtelingen verzamelen voor een bezoek van de mobiele cinema (c) Rwanda Red Cross Society - archiefbeeld

Tanzania

De aankoop van een nieuwe vrachtwagen stelt het lokale Rode Kruis beter in staat noodhulpgoederen snel ter plaatse te brengen. Een nieuwe waterzuiveringskit maakte het mogelijk om maar liefst 2.000 personen dagelijks te voorzien van 15 liter zuiver water. Als pionier in Eerste Hulp investeerde Rode Kruis fors in eerstehulpmateriaal en -opleiding voor hulpverleners. 

Gezondheidspromotie door het Rode Kruis in een vluchtelingenkamp (c) Niki Clark/American Red Cross - arhiefbeeld


+ meer artikels van deze expert

Gerelateerd

 • Mark Powell

  Disaster Risk Reduction Delegate

  Sinds oktober 2017 werk ik als délégué voor Rode Kruis-Vlaanderen in Malawi. Malawi is een klein land in het zuiden van Afrika, de thuisbasis van ongeveer 17 miljoen mensen. Mijn taak als afgevaardigde? Het project disaster risk reduction ondersteunen.  Steeds meer zware rampen in Malawi Malawi…

  Lees meer...
 • Trui Van Ackere

  Stafmedewerker programmaontwikkeling

  Zondag 28 mei, Noakhali – stilte voor de storm Een windstille dag doet de temperaturen in Noakhali, een stadje in het Zuiden van Bangladesh, oplopen tot 40°. Het is de eerste dag van de Ramadan dus zijn de inwoners druk in de weer met het inslaan van dadels en zoete gebakjes voor Iftar, het breken…

  Lees meer...
 • Iseult Kestelyn

  Afgevaardigde Rode Kruis-Vlaanderen in Burundi

  De afgelopen maanden werd Bujumbura, de hoofdstad van Burundi, geteisterd door verkiezingsgeweld en hevige onrust. Nadat president Nkurunziza zich dit voorjaar kandidaat stelde voor een derde termijn, ontstond er veel politieke onrust en kwam de oppositie in opstand. Gevolg? Arrestaties, dodelijke…

  Lees meer...
 • Chris

  vrijwilliger Rode Kruis

  Vakantie!Lekker luieren in de zon?Of vreemde bestemming ontdekken?Of rustig thuis wat uitrusten?...Niet voor Chris! Zij kiest ervoor om haar talenten kosteloos aan te bieden in Oeganda. Als lesgever simulatie (=nepwonden maken en die ook acteren) geeft ze zomaar even 11 dagen achter elkaar les aan…

  Lees meer...
Maak Kennis Met Onze Experten